Марш одбране на Илињачу 21. јула

11.07.2023. 10:08
0
ИЗВОР: katera.news

Светом литургијом и парастосом за погинуле борце са подручја Источне Илиџе у Храму Светог Петра Дабробосанског Зимоњића у Војковићима, 21. јула у 9.00 часова почеће културно-спортска манифестација „4. август – Да се не заборави“.

У 10.00 часова планирано је полагање вијенаца испред спомен капеле, а након тога, у 10.30 часова окупљање грађана испред цркве у Војковићима, након чега ће услиједити традиционални одлазак на Илињачу. У 12.00 часова планиран је долазак на Илињачу гдје ће бити организован ручак за све учеснике.

Слика

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, јер је Илињача имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линије одбране Илиџе.

Четвртог августа 1992. године у раним јутарњим часовима почео је напад на Војковиће, Грлицу и Крупац, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера непријатељских снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде, док је у току Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца.

Свједоци тих дешавања једнодушни су у оцјени да је ријеч о херојској одбрани српских насеља и становништва тадашњег Српског Сарајева.

Коментари 0
Повезане вијести
Двије стотине седамнаест доза крви за 217 бораца који су дали живот за одбрану Војковића, Грлице и Крупца Двије стотине седамнаест доза крви за 217 бораца који су дали живот за одбрану Војковића, ...
У току пријаве за крос у Војковићима; обезбијеђене вриједне награде У току пријаве за крос у Војковићима; обезбијеђене вриједне награде
Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО) Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    41m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 50m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 55m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 38m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 52m
    0