Sutra marš odbrane na Ilinjaču

20.07.2024. 10:00
0
IZVOR: katera.news

Svetom liturgijom i parastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog Zimonjića u Vojkovićima sutra u 9.00 časova počeće kulturno-sportska manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“.

U 10.00 časova će biti upriličeno lomljenje slavskog kolača.

U 10.30 časova učesnici će se okupiti ispred crkve u Vojkovićima, nakon čega će uslijediti tradicionalni odlazak na Ilinjaču.

U 12.00 časova planiran je dolazak na Ilinjaču, gdje će biti organizovan ručak za sve učesnike.

Slika

Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, jer je Ilinjača imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.

Četvrtog avgusta 1992. godine u ranim jutarnjim časovima počeo je napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera neprijateljskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO) Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO)
Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočnoj Ilidži Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočn...
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 24m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    10h 6m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 34m
    0
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    7h 4m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 55m
    1