Marš odbrane na Ilinjaču - odavanje počasti borcima Vojkovića, Grlice i Krupca

13.07.2023. 18:01
2
IZVOR: katera.news

Svetom liturgijom u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i parastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže, u petak, 21. jula, počeće kulturno sportska manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“ i obilježavanje 31 godine od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U 9.00 biće služena Sveta liturgija, u 10.30 časova je planirano postrojavanje učesnika i odlazak na Ilinjaču gdje će biti organizovan svečani ručak za sve učesnike. 

Druga sarajevska brigada je 4. avgusta izgubila sedam pripadnika, a svi borci su dali svoj doprinos za odbranu Vojkovića i Republike Srpske.

Četvrtog avgusta 1992. godine u ranim jutarnjim časovima počeo je napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera neprijateljskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, jer je Ilinjača imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a teško ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Za odbranu vjekovne srpske zemlje i naroda svoje živote je dalo sedam srpskih junaka: Beribaka Tihomir, Božović Mirko, Krstović Momčilo, Mijović Mirko, Ninković Radivoje, Simanić Vasilije i Šehovac Milinko.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

“Marš odbrane Vojkovići – Ilinjača” izraz je želje da se pokaže da su srpski borci i srpsko stanovništvo samo branili svoje domove i porodice kako ne bi postali žrtve muslimanskih oružanih snaga, kao i prilika da se mladima prenese istina o istorijskim danima 1992. godine.

Boračka organizacija "Ilidžanski borac", koja je i organizatorove manifestacije, poziva sve građane Istočnog Sarajeva da se pridruže i da se zajedno oda počast svima onima koji su život dali za odbranu ovih prostora.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Citalac 14.07.2023. 00:02
    Au jos jedan pacenik od preko puta koji ne moze bez Srba I srpskih portala.Prvi vi hocete sa Srbima, dolazite u Srpsko Sarajevo ko muhe na govno bjezite jedni od drugih I gle Cuda pristajete za agresorom.Kupujete stanove u Srpskom Sarajevu otimate se.Prezivjeli Srbi su ponosni sto su otisli iz vaseg jadnog grada I nemaju zelju ni da prosetaju tim gradom a kamo li da kupuju stanove da zive sa vama.
  • Generic placeholder image
    pišamporsu 13.07.2023. 22:14
    Što brišete komentare kvazinovinarčići? Evo ja ću opet napisati: SRBI OD MALENA UČE DJECU DA SLAVE KOLJAČE PA SE ONDA ČUDE ŠTO NIKO NEĆE SA NJIMA. Ovim putem želim da jebem majke svima koji vole sRatka mladića. Hvala
Povezane vijesti
Sutra počinje manifestacija "4. avgust - da se ne zaboravi" Sutra počinje manifestacija "4. avgust - da se ne zaboravi"
Marš odbrane na Ilinjaču - odavanje počasti borcima Vojkovića, Grlice i Krupca Marš odbrane na Ilinjaču - odavanje počasti borcima Vojkovića, Grlice i Krupca
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    6h 17m
    5
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    17h 45m
    3
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    19h 35m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    18h 49m
    0
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    4h 31m
    0