Marš odbrane na Ilinjaču - odavanje počasti borcima Vojkovića, Grlice i Krupca

19.07.2023. 15:22
0
IZVOR: katera.news

Svetom liturgijom u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i parastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže, u petak, 21. jula, počeće kulturno-sportska manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“ i obilježavanje 31 godine od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U 9.00 biće služena Sveta liturgija, u 10.30 časova je planirano postrojavanje učesnika i odlazak na Ilinjaču gdje će biti organizovan svečani ručak za sve učesnike. 

Druga sarajevska brigada je 4. avgusta izgubila sedam pripadnika, a svi borci su dali svoj doprinos za odbranu Vojkovića i Republike Srpske.

Četvrtog avgusta 1992. godine u ranim jutarnjim časovima počeo je napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera neprijateljskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, jer je Ilinjača imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a teško ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Za odbranu vjekovne srpske zemlje i naroda svoje živote je dalo sedam srpskih junaka: Beribaka Tihomir, Božović Mirko, Krstović Momčilo, Mijović Mirko, Ninković Radivoje, Simanić Vasilije i Šehovac Milinko.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

“Marš odbrane Vojkovići – Ilinjača” izraz je želje da se pokaže da su srpski borci i srpsko stanovništvo samo branili svoje domove i porodice kako ne bi postali žrtve muslimanskih oružanih snaga, kao i prilika da se mladima prenese istina o istorijskim danima 1992. godine.

Boračka organizacija "Ilidžanski borac", koja je i organizatorove manifestacije, poziva sve građane Istočnog Sarajeva da se pridruže i da se zajedno oda počast svima onima koji su život dali za odbranu ovih prostora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra počinje manifestacija "4. avgust - da se ne zaboravi" Sutra počinje manifestacija "4. avgust - da se ne zaboravi"
Marš odbrane na Ilinjaču - odavanje počasti borcima Vojkovića, Grlice i Krupca Marš odbrane na Ilinjaču - odavanje počasti borcima Vojkovića, Grlice i Krupca
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    4h 6m
    1
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    23h 3m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    15h 34m
    3
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    17h 24m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    16h 38m
    0