Maturanti završili sa časovima

13.05.2021. 09:13
0
IZVOR: Srpska.info

Maturanti u Srpskoj u utorak su zvanično proslavili završetak srednjoškolskog obrazovanja, a Srpskainfo provjerila je do kada će trajati nastava za ostale učenike u Srpskoj.

Iz Ministarstva prosvjete Republike Srpske pojašnjavaju da se vrijeme ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama propisuje pravilnicima o školskom kalendaru za svaku školsku godinu, što je, kažu, prevashodno uslovljeno nastavnim planovima i programima, te fondom časova predviđenim za njihovu realizaciju.

Pravilnikom o školskom kalendaru propisano je da se nastava u osnovnoj školi, osnovnoj školi za djecu sa smetnjama u razvoju, muzičkoj školi i baletskoj školi u drugom polugodištu završava najkasnije u petak, 18. juna, dok se za učenike završnog razreda časovi završavaju najkasnije u petak, 4. juna.

– Istim aktom definisano je da škola može, u skladu sa godišnjim programom rada škole i školskim kalendarom, nastavnu godinu završiti i prije propisanog roka, pod uslovom da je realizovala nastavni plan i program i predviđeni fond časova – precizirali su iz ministarstva.

U skladu sa Pravilnikom o školskom kalendaru za školsku 2020/2021. godinu nastava u srednjim školama u Srpskoj u drugom polugodištu završava se 8. juna.

Ovo se odnosi na učenike 1, 2. i 3. razreda gimnazija i vjerskih škola, te učenike 1. i 2. razreda trogodišnjeg i 1, 2. i 3. razreda četvorogodišnjeg obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama.

Za učenike 1, 2. i 3. razreda umjetničkih škola nastava se završava sedam dana ranije, u utorak 1. juna.

– U skladu sa godišnjim programom rada škole i školskim kalendarom, nastavnu godinu srednje škole takođe mogu završiti i prije propisanog roka, pod uslovom da je realizovala nastavni plan i program u skladu sa Zakonom – precizirali su iz Ministarstva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Medicina i elektrostruka i dalje magnet za đake Medicina i elektrostruka i dalje magnet za đake
„Nasilje nije opcija, zajedno smo i ljepši i jači“ – poručili učenici vlaseničke srednje škole (FOTO/VIDEO) „Nasilje nije opcija, zajedno smo i ljepši i jači“ – poručili učenici vlaseničke srednje škol...
Fočanski maturanti: Profesori su nam pomogli da postanemo bolji ljudi Fočanski maturanti: Profesori su nam pomogli da postanemo bolji ljudi
Najčitanije
 • Meteoalarm izdao upozorenje za devet regija u BiH
  11h 51m
  0
 • Održana vanredna skupština Džudo saveza Republike Srpske: Živko Milijaš izabran za predsjednika
  8h 59m
  1
 • Šta je Srbiji potrebno da sa dva boda prođe dalje?
  10h 17m
  0
 • Najbrži način da rashladite automobil koji je bio parkiran na suncu
  10h 57m
  0
 • Sutra nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom
  8h 11m
  0