Maturanti završili sa časovima

13.05.2021. 09:13
0
IZVOR: Srpska.info

Maturanti u Srpskoj u utorak su zvanično proslavili završetak srednjoškolskog obrazovanja, a Srpskainfo provjerila je do kada će trajati nastava za ostale učenike u Srpskoj.

Iz Ministarstva prosvjete Republike Srpske pojašnjavaju da se vrijeme ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama propisuje pravilnicima o školskom kalendaru za svaku školsku godinu, što je, kažu, prevashodno uslovljeno nastavnim planovima i programima, te fondom časova predviđenim za njihovu realizaciju.

Pravilnikom o školskom kalendaru propisano je da se nastava u osnovnoj školi, osnovnoj školi za djecu sa smetnjama u razvoju, muzičkoj školi i baletskoj školi u drugom polugodištu završava najkasnije u petak, 18. juna, dok se za učenike završnog razreda časovi završavaju najkasnije u petak, 4. juna.

– Istim aktom definisano je da škola može, u skladu sa godišnjim programom rada škole i školskim kalendarom, nastavnu godinu završiti i prije propisanog roka, pod uslovom da je realizovala nastavni plan i program i predviđeni fond časova – precizirali su iz ministarstva.

U skladu sa Pravilnikom o školskom kalendaru za školsku 2020/2021. godinu nastava u srednjim školama u Srpskoj u drugom polugodištu završava se 8. juna.

Ovo se odnosi na učenike 1, 2. i 3. razreda gimnazija i vjerskih škola, te učenike 1. i 2. razreda trogodišnjeg i 1, 2. i 3. razreda četvorogodišnjeg obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama.

Za učenike 1, 2. i 3. razreda umjetničkih škola nastava se završava sedam dana ranije, u utorak 1. juna.

– U skladu sa godišnjim programom rada škole i školskim kalendarom, nastavnu godinu srednje škole takođe mogu završiti i prije propisanog roka, pod uslovom da je realizovala nastavni plan i program u skladu sa Zakonom – precizirali su iz Ministarstva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladost, ljepota, osmjesi i elegancija - maturanti Srednje škole "28. juni" (FOTO) Mladost, ljepota, osmjesi i elegancija - maturanti Srednje škole "28. juni" (FOTO)
Maturanti rastjerali tmurne oblake: Mladost i raskoš na ulicama Istočnog Sarajeva (FOTO) Maturanti rastjerali tmurne oblake: Mladost i raskoš na ulicama Istočnog Sarajeva (FOTO)
Obustavlja se nastava na sjeveru Kosova dok se ne povuče tzv. kosovska policija Obustavlja se nastava na sjeveru Kosova dok se ne povuče tzv. kosovska policija
Najčitanije
 • Zapalio se muškarac, povrijeđen i policajac koji je pokušao da ga zaustavi
  13h 46m
  0
 • Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)
  12h 5m
  5
 • Pacijent helikopterom transportovan za Beograd
  14h 10m
  0
 • Ilija Rabota iz Pala proglašen za najboljeg guslara Republike Srpske
  15h 36m
  0
 • Počelo raspoređivanje specijalaca na Kosovu i Metohiji
  7h 9m
  0