„Međunarodni dan matematike“ simbolično obilježen u SŠC „Vasilije Ostroški“

03.03.2021. 18:34
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Prve srijede u martu obilježava se „Međunarodni dan matematike“, a tim povodom danas su u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ predstavljeni likovni radovi sa motivom brojeva, matematičkih oblika i simbola.

Profesorica matematike i pokretač ove ideje Anja Krsmanović je istakla da se među ljudima često pominje 14. mart kao „Međunarodni dan matematike“ međutim to je dan broja „Pi“ i postoje vjerovatne indicije da će vremenom spojiti ova dva dana, ali za sad oni se obilježavaju odvojeno.

– Prošle godine je naša škola po prvi put počela obilježavati ovaj dan, pa smo sa članovima matematičke sekcije napravili mali „Muzej matematike“. Ove godine smo spriječeni zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, jer treba da čuvamo svi jedni druge i u ovom trenutku mi se čini da bi bilo veoma neodgovorno organizovati bilo kakvu vrstu izložbe sa većim brojem posjetilaca – naglasila je ona.

Na oglasnoj tabli u prostorijama SŠC „Vasilije Ostroški“ izloženo je šest radova na kojima je spojena matematika i umjetnost. Na izloženim radovima centralno mjesto zauzeo je neki matematički pojam ili simbol.

– Dobili smo dozvolu od našeg direktora, koji, moram da pomenem, podrži uvijek sve naše ideje i sa članovima matematičke sekcije od prošle godine smo osmislili da na ovaj skroman način obilježimo današnji dan. Željeli smo da napravimo nešto što može da se vidi, a da ne izazovemo gužvu i u ovoj realizaciji bih posebno istakla učešće Mladena Kapovića – dodala je profesorica Krsmanović.

Cilj je istaći da matematika nije samo računanje, pisanje ili rješavanje zadataka, nego je mnogo više od toga, pa i umjetnost, a to su članovi matematičke sekcije zajedno sa profesoricom Anjom i pokazali predstavljanjem pomenutih likovnih radova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    16h 46m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 0m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    12h 50m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 5m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    5h 15m
    0