Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića

09.04.2024. 10:59
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Grasijela Gati Santana dobila je desetine dopisa sa dokazima kontinuirane torture kojoj je skoro tri godine izložen prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i ima više nego dovoljno osnova da preduzme potrebne korake, izjavila je Srni njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević.

- Ona ima više nego dovoljno osnova i ovlaštenja da preduzme potrebne korake. Uvidom u objavljene podatke britanske Vlade, samo u Engleskoj i Velsu tokom 2023. godine preminulo je više od 400 zatvorenika - naglasila je Jovičevića.

Jovičevićeva je istakla da je za zdravstveno stanje Radovana Karadžića, nepružanje pomoći, pregleda i adekvatne terapije, osim uprave britanskog zatvora u kome služi kaznu, još odgovorniji Rezidualni mehanizam tribunala u Hagu.

- Oni svojim odlukama o transferu zatvorenika u druge zemlje sami sebe proglašavaju `kontrolnim mehanizmom` uslova i okolnosti u kojima zatvorenici služe kaznu, oni koje su oni osudili i premjestili. Oni su i jedini koji mogu i moraju da donesu odluku o premještaju kada zatvor ne ispunjava uslove koje je njima garantovao - rekla je Jovičevićeva.

Ona je navela da je sudija Gati Santana do sada dobila desetine dopisa advokata Gorana Petronijevića sa navedenim primjerima i dokazima kontinuirane torture kojoj je Radovan Karadžić izložen već skoro tri godine.

Ukazujući na podatke britanske Vlade, Jovičevićeva je napomenula da se navodi da je zatvorski sistem pretrpan, resursi oskudni, a pravovremena zdravstvena pomoć često nedostupna.

- Sami ističu da nisu ni opremljeni ni sposobni da ispune odredbe Ugovora o preuzimanju i smještaju osuđenika Haškog tribunala- napomenula je Jovičevića.

Činjenica je, kaže ona, da je Radovan UN osuđenik, koji služi kaznu u Britaniji i da su za njegovu sudbinu najodgovorniji oni koji su ga tamo poslali.

- Dakle, gospođo Gati Santana probudite se i počnite da radite svoj posao koristeći ovlaštenja umjesto ignorisanja dokaza torture i pokušaja ubistva. Savladajte lični strah, koristite ovlaštenja i radite - istakla je Jovičevića.

Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić-Jovičević rekla je ranije Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH zatražio je od predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasijele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

Komentari 0
Povezane vijesti
Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika
Nema pomaka u zdravstvenom stanju Karadžića - ljekari ga nisu pregledali Nema pomaka u zdravstvenom stanju Karadžića - ljekari ga nisu pregledali
Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici
Najčitanije
  • Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
    18h 59m
    27
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    23h 24m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    5h 59m
    0
  • Podijeljeno 195 paketa za socijalno ugrožene stanovnike Istočne Ilidže
    20h 45m
    1
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    1h 37m
    1