Milan Gengo: Oficirski poziv je moj dječački san

05.08.2020. 14:05
2
IZVOR: Katera

Ljubav prema vojsci i vojničkom pozivu Milan Gengo iz Pala gajio je od ranog djetinjstva, a želja da obuče vojničku uniformu nije splasnula ni kasnije, kako kaže, u periodu odrastanja.

Po završetku gimnazije u rodnim Palama odlučio je da „provjeri“ da li je rođen za vojnički poziv, pa se tako prijavio na konkurs za prijem u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Kao vojnik, morao sam da sagledam prednosti i mane vojničkog poziva. Nakon godinu dana službe u činu vojnika objavljeno je nekoliko konkursa za prijem na Vojnu akademiju preko Ministarstva odbrane BiH. Informišući se o ponuđenim vojnim akademijama, shvatio sam da mi Vojna akademija Srbije može pružiti najbolje uslove za vrhunsko obrazovanje – kaže Gengo u razgovoru za portal Katera.

Gengo ističe da je odlučio da upiše Vojnu akademiju u Beogradu i zbog uslova školovanja koje obezbjeđuju Oružane snage BiH i Vojna akademija Srbije, gdje se od kadeta očekuje da izvršavaju svoje obaveze tačno, potpuno i pravovremeno, a svi potrebni uslovi za to su mu obezbjeđeni.

- Važan faktor za mene je predstavljao i siguran posao po završetku studija na Vojnoj akademiji, kao i podrška moje porodice prilikom prijavljivanja na konkurs, a kasnije i tokom školovanja – kaže Gengo.

On dodaje da je njegovo predznanje pred odlazak na prijemni ispit na Vojnu akademiju bilo dobro, ali da je poznavanje matematike bilo neuporedivo manje u odnosu na njegove kolege iz Vojne gimnazije, koji se praktično četiri godine spremaju za prijemni ispit.

- Prijemni ispit se u to vrijeme sastojao iz provjere znanja iz matematike, testa opšteg znanja i provjere fizičkih sposobnosti. Nakon završenog prijemnog ispita čekao sam rezultate i poziv na ljekarske preglede, koje sam zadovoljio i potom je uslijedilo potpisivanje ugovora sa Ministarstvom odbrane BiH o školovanju na Vojnoj akademiji Republike Srbije, u 140. klasi Vojne akademije – ističe Gengo.

Gengo pojašnjava da su odmah po dolasku na Vojnu akademiju bili raspoređeni po smijerovima, a u sklopu smjera po vodovima.

- Odmah smo obavili ljekarske preglede i zadužili vojničku opremu, a komandiri su izvršili informisanje i čekali smo polazak u centre za osnovnu obuku. U centrima za osnovnu obuku kadeti ostaju nešto duže od četrdeset dana, tu stiču svoja osnovna vojnička znanja i vještine, a i rađaju se prva prijateljstva među kadetima – kaže Gengo.

On kaže da za mnoge kadete na Vojnoj akademiji ovaj period zna biti pun stresa, jer se po prvi put upoznaju sa vojnom disciplinom i vojničkim načinom života.

Slika

- Taj period nije bio stresan za mene jer sam već kao vojnik u Oružanim snagama BiH prošao osnovnu vojnu obuku. Početkom školske godine, nakon povratka iz centra za osnovnu obuku, kadeti se susreću sa brojnim poteškoćama, jer pored vojničkog načina života, dodatno opterećenje predstavljaju nastavne i vannastavne aktivnosti – kaže Gengo.

On kaže da, kada se osvrne na taj period školovanja, shvata da je on kod njega izgradio određene vrline koje se mogu steći samo prilikom velikih napora, kako psihičkih, tako i fizičkih.

Prilikom prijavljivanja na konkurs, pored studijskog programa Menadžment u odbrani, koji je Milan odabrao, bira se i modul.

- Bio je ponuđen upravo onaj modul koji sam ja želio, a to je pješadija. Pješadija predstavlja osnovni, najmasovniji i glavni borbeni rod vojske, opremljen raznovrsnim sredstvima i osposobljen za izvršavanje širokog dijapazona zadataka. Shodno zahtjevnim zadacima, koji se postavljaju pred pješadiju, kadeti pješadije prilikom školovanja imaju najviše praktičnih oblika nastave, gdje se stečena teorijska znanja prevode u praksu – ističe Gengo.

On kaže da širok dijapazon zadataka koji se postavljaju pred njih zahtijevaju od kadeta pješadije da ovlada širokim spektrom znanja, koja nisu vezana samo za pješadiju, već i za druge rodove i službe.

- Upravo zbog toga, u mnogim vojskama svijeta, pješadinci se nalaze na najvišim komandnim dužnostima, jer se smatraju najkompetentnijim za vršenje dužnosti opšteg vojnog komandanta. Dodatni motiv za biranje ovog modula predstavljalo je i to što okosnicu naših Oružanih snaga BiH čine upravo pješadijske jedinice – dodaje Gengo.

Gengo kaže da studiranje na Vojnoj akademiji Republike Srbije kadetima pruža, pored sticanja opšteg i vojnog obrazovanja, i karakterne osobine koje se grade kod kadeta zbog specifičnog načina školovanja.

- Ustanova koja baštini svoju tradiciju od 1850. godine i koja je kroz svoje postojanje iznjedrila brojne poznate vojskovođe, među kojima bih istakao slavne vojvode srpske vojske Radomira Putnika, Stepu Stepanovića, Živojina Mišića i Petra Bojovića, čijim se slavnim djelima i vojnim poduhvatima divi cijeli svijet i koja se i danas izučavaju na vojnim akademijama. Kako u njihovo vrijeme, tako i danas, Vojna akademija Republike Srbije pruža vrhunsko obrazovanje mladim kadetima – ističe Gengo.

Gengo, kao bivši pripadnik sekcije vojnog višeboja, ističe veliki značaj različitih sekcija koje postoje na Vojnoj akademiji Srbije i koje omogućavaju kadetima da nastave da se bave sportom ili da sebe pronađu u nekom novom sportu ili hobiju.

Najljepši trenuci i momenti tokom perioda školovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi uvijek ostaju u najljepšem sjećanju svakog čovjeka, pa tako i Milan kaže da pamti i najteže i najljepše momente tokom školovanja.

Slika

- Postoji jedna poslovica koja glasi: „Jednoga dana kada se osvrneš, godine borbe činiće ti se kao najljepše“. Upravo se i ja rado sjećam najtežih momenata prilikom školovanja, a tu bih naročito istakao pokretna logorovanja i taktičke vježbe sa bojnim gađanjem. Tu su kadeti konstantno izloženi simulaciji borbene situacije i gdje su psihofizički napori toliko veliki, da je i meni nekada izgledalo nerealno da sve to čovjek može izdržati, uz izvršavanje svih postavljenih zadataka – kaže Gengo.

Dodaje da je pri takvim vježbama fokus kadeta jedino usmjeren na izvršavanje postavljenog zadatka i gdje se jedino na taj način može dobiti kvalitetan oficir, koji će biti sposoban za izvršavanje svih postavljenih zadataka.

- Takođe, u tim najtežim momentima i tokom cjelokupnog školovanja na Vojnoj akademiji stvaraju se jaki kolektivi i rađaju se veoma čvrsta prijateljstva, koja ostaju za cijeli život. Zbog toga nije ni čudno što se smatramo „braćom po oružju“ – ističe Gengo.

Školovanje na Vojnoj akademiji u Beogradu Milan Gengo je završio 2019. godine sa prosjekom 8,98, čime je proglašen najboljim stranim studentom na Vojnoj akademiji u 140. klasi i stekao zvanje oficir pješadije.

- Zvanično sam školovanje završio promocijom oficira ispred Narodne skupštine Republike Srbije i već dva dana kasnije stupio u radni odnos u okviru Oružanih snaga BiH. Postavljen sam na dužnost komandira voda borbene podrške u Bijeljini, gdje se i sada nalazim. Trenutno stanje je na zadovoljavajućem nivou, ali naravno, uvijek ima mjesta za rad na poboljšanju – kaže Gengo.

Slika

On ističe da je oficirski poziv veoma zahtijevan i za njega on predstavlja životni poziv, te dodaje da mu je u narednom periodu cilj da implementira svoje znanje i iskustvo u navedenoj jedinici, kako bi ona dostigla što veći nivo obučenosti za izvršavanje različitih zadataka.

- Nastojaću da kroz svoju karijeru budem pravičan i da svoje ljude vodim ličnim primjerom. Takođe, želim da svoje znanje proširim nastavkom školovanja i pohađanjem različitih kurseva u zemlji i inostranstvu. Svoju karijeru vidim kroz rad u trupi prolazeći sve komandirske, a kasnije i komandantske dužnosti – kaže Gengo.

O krajnjem cilju u budućnosti kaže da je rano razmišljati, ali kao i svaki pješadinac volio bi da bude prvi vojnik Oružanih snaga BiH, odnosno, kako uz osmijeh kaže, cilja ka poziciji načelnika zajedničkog štaba. 

 

Biografija:

Milan Gengo je rođen 1994. godine u Palama, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Vojnu akademiju, smjer menadžment u odbrani – rod pješadija, pohađao je u periodu od 2015. do 2019. godine, gdje izabran za najboljeg stranog studenta u 140. klasi oficira.

Tokom školovanja je završio kurs instruktora gađanja, kurs licenciranog spasioca na bazenu i stekao vozačku dozvolu C1 kategorije. Po završetku akademije je stekao zvanje oficir pješadije – diplomirani menadžer (civilna diploma).

Kao pripadnik sekcije vojnog višeboja se dva puta takmičio u Slovačkoj 2017. i 2018. godine.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Danilo 05.08.2020. 23:21
    Zdrav momak u svakom smislu i za primjer današnjim momcima Ovakve stvari i treba isticati i o njima pisati, bravo za portal Katera.
  • Generic placeholder image
    Brat višebojac 05.08.2020. 14:39
    Samo napred Gengo! Dostojan si naslednik slavnih ratnika našeg naroda. Nek ti budu ponosni roditelji koji su te tako odgojili i vaspitali. Neka te sreća prati!
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim brodom (FOTO) Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim br...
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    5h 41m
    7
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 37m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    23h 22m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    20h 21m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    21h 33m
    0