Minimalna plata dovoljna za petinu troškova života u BiH

17.08.2024. 12:58
0
IZVOR: srpskainfo.com

Ukupni mjesečni troškovi četveročlane porodice u BiH u julu ove godine iznosili su 2.977 KM i za 209 maraka su veći nego godinu ranije.

Sve gore

I dalje najveći dio iznosa mjesečne potrošačke korpe, 43,74 odsto, odnosi se na prehranu, a potom stanovanje i komunalne usluge, odjeću i obuću, obrazovanje i kulturu, higijenu…

Prosječna plata u FBiH iznosi 1.384 KM i pokriva manje od polovine mjesečnih troškova, a minimalna, koja po odluci Vlade FBiH za ovu godinu iznosi 619 KM, dovoljna je tek za petinu potrošačke korpe.

Nakon ovih podataka Saveza samostalnih sindikata BiH suštinsko pitanje je kako uopše preživljavaju stotine hiljada nezaposlenih i građana s mjesečnim primanjima ispod 1.000 KM.

Građani BiH ne žive, već preživljavaju, kaže Gordana Bulić iz Kluba potrošača Tuzla.

– Od pandemije koronavirusa imamo stalna poskupljenja, posebno osnovnih prehrambenih proizvoda, pa se zaista čovjek pita kako ljudi uspijevaju da prežive. S druge strane, cijene drugih roba za domaćinstvo stagniraju, nude se krediti, što znači da građani odgađaju sve što mogu odgoditi. Kupovinu mašine za veš, miksera, pegle…, jer ono što zaradimo pojedemo. Teško da je i dovoljno, posebno porodicama s više djece – dodaje Bulić.

Ide u nepovrat

Profesor Internacionalnog Burch univerziteta Sanel Halilbegović kaže da BiH nema ni socijalnu kartu svog

stanovništva, sve mjere plasiraju se “ofrlje” i populistički, pa je teško dati odgovor na ovo pitanje.

– Kad čovjek ima 1.000 KM, sve što nije vezano za puko preživljavanje ide u nepovrat. Dugoročni problem dispariteta između primanja i cijena je generacijsko zatupljivanje, nepostojanje kulturnog uzdizanja i navike da odete u pozorište, na promociju knjige ili u umjetničku galeriju. To je misaona imenica već sada. Kao država zaglupljujemo, a to vladajuće strukture i žele. Po teorijama Dejvida Rikarda iz 18. vijeka, kroz tzv. zakon čelične nadnice ostaje dovoljno novca samo da se stavi nešto u usta i to je to – ističe Halilbegović.

Danas i prije pet godina

Prave razmjere udara na životni standard građana najlakše je ilustrovati prosječnim cijenama osnovnih životnih namirnica danas i prije pet godina.

Poskupljenja su izražena u desetinama procenata. Poređenje cijena najbolji je pokazatelj, prenosi Dnevni avaz.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM
Nema pada kamata do sljedeće godine Nema pada kamata do sljedeće godine
Povećana potražnja za flaširanom vodom, uvoz sve veći Povećana potražnja za flaširanom vodom, uvoz sve veći
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 5m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 47m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 15m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 36m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 45m
    0