Ministar prosvjete u Srbiji podnio ostavku (FOTO)

07.05.2023. 19:14
1
IZVOR: Tanjug

Ministar prosvjete Srbije Branko Ružić danas je podnio neopozivu ostavku.

U dopisu koji je poslao predsjednici Vlade Ani Brnabić, Ružić je još jednom u neizrecivom bolu izrazio najdublje saučešće najmilijima postradalih, i dodao da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

Nakon masakra koji se dogodio u OŠ „Vladislav Ribnikar“ se ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj 22 u srijedu okupilo više hiljada ljudi, a na skupu je zatražena ostavka  ministra prosvjete Branka Ružića.

Tekst prenosimo u cjelosti:

– Poštovana predsednice Vlade,

U svetlu kataklizmične tragedije koja je zadesila našu državu i njene građanke i građane u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koristim priliku da još jednom u neizrecivom bolu izrazim najdublje saučešće najmilijima postradalih, da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece doživotno ću nositi kao pečat na duši.

U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvek na prvom mestu, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, donio sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima.

Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete u Vladi Republike Srbije.

Upoznati ste sa činjenicom da sam ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila.

Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svima u obrazovnom sistemu – nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, pedagozima, vaspitačima, predstavnicima svih sindikata u prosveti, kao i svim državnim sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji.

Takođe, izražavam kolegijalnu zahvalnost lično Vama i svim koleginicama i kolegama u Vladi Republike Srbije, kao i Predsedniku Republike na dugogodišnjoj saradnji, uzajamnom poverenju i borbi za bolju i uspešniju Srbiju.

Nadam se da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti osećaju potrebu da budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi, da kao društvo dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu. Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspirivanje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile. Srbija je jedna jedina, alternativnu državu nemamo, i zato je moramo čuvati, graditi i zaštititi u ovim turobnim trenucima.

Lično, i u okviru moje Socijalističke partije Srbije, nastaviću još odlučnije, čistog obraza i sa ljubavlju da se borim za razvijenu, nacionalno ponosnu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu Srbiju, evropskih vrednosti.

Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi.

S poštovanjem,

ministar Branko Ružić.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krcko 07.05.2023. 20:25
    Aferim tako i treba u tragičnim okolnostima i situaciji kada društveni interes treba da nadvlada lični. Časno i pošteno, nema š
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    16h 30m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    15h 19m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    17h 56m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    18h 1m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    17h 29m
    0