Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji

30.04.2024. 14:42
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće na Veliki četvrtak Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, rekli su Srni u ovom manastiru.

Liturgija će početi u 9.00 časova.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici Veliki četvrtak obilježavaju kao uspomenu na Hristovu tajnu večeru sa učenicima, kada je ustanovljena Sveta tajna pričešća. Ovog dana, prema pravoslavnom vječnom kalendaru, Hristos je uhvaćen i predat na stradanje i smrt.

Istog dana u ovom hramu biće služeno bdenije sa čitanjem 12 jevanđelja od 18.00 časova, a na Veliki petak, 3. maja, iznošenje plaštanice počinje od 16.00 časova.

Na Veliku subotu, 4. maja, liturgija počinje u 9.00 časova, na sam praznik Vaskrs u 7.00 časova, a na Đurđevdan, 6. maja, u 9.00 časova.

Prema rasporedu bogosluženja u velikoj strasnoj sedmici u Manastiru Svete Trojice u Ozekovićima kod Sokoca, na Veliki četvrtak od 5.00 časova biće služena polunoćnica, jutrenje, časovi i izobraziteljna služba, a od 8.00 časova liturgija.

Istog dana od 18.00 časova počinje veliko bdenije - čitanje 12 jevanđelja, najavljeno je iz ovog manastira.

Na Veliki petak, 3. maja, služenje carskih časova je od 7.30 časova, a večernje i iznošenje Plaštanice od 18.00 časova, te u nastavku jutrenje-statije.

U ovom manastiru na Veliku subotu, 4.maja, carski časovi počinju od 5.30 časova, liturgija Svetog Vasilija Velikog od 6.00 časova, polunoćnica od 22.30, a u nastavku vaskršnje jutrenje.

U manastiru u Ozerkovićima na sam praznik Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista – Vaskrs, liturgija počinje u ponoć.

Prema programu vaskršnjih bogosluženja u Manastiru Presvete Bogorodice u Knežini kod Sokoca, na Veliki četvrtak veliko bdenike sa čitanjem 12 jevanđelja počinje od 18.00 časova, a na Veliki petak iznošenje plaštanice od 18.00 časova.

Na Veliku subotu liturgija počinje u 9.00 časova, a vaskršnja liturgija u 6.00 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hodočasnici iz Pala idu pješke do Krfa u čast stradalim srpskim vojnicima Hodočasnici iz Pala idu pješke do Krfa u čast stradalim srpskim vojnicima
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    23h 58m
    7
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    13h 44m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    18h 6m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    18h 31m
    0
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    16h 21m
    1