Mitropolit Hrizostom osveštao obnovljenu Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Srebrenici

21.11.2022. 13:10
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je predvodio Svetu arhijerejsku liturgiju i u prisustvu većeg broja vjernika osveštao obnovljenu Crkvu Svetog Arhangela Mihaila na srpskom groblju u Srebrenici.

Pozivajući na mir, vjeru, poštovanje, jedinstvo i slogu među ljudima mitropolit Hrizostom je zahvalio priložnicima i protojereju srebreničkom Aleksandru Mlađenoviću koji su svojim prilozima, radom i pregalaštvom omogućili da se ovaj hram koji je bio u teškom stanju obnovi i da služi svojoj namjeni.

- Crkva Svetog Arhangela Mihaila je posebna jer svojom arhitekturom podsjeća na srednjovjekovne hramove na ovim prostorima. Ona je i izgrađena na mjestu srednjovjekovne crkve iz 15. vijeka i jedinstvena je po izgledu, a sada i po uređenosti na radost vjernog srpskog naroda - rekao je mitropolit Hrizostom u obraćanju nakon osveštanja hrama.

Nakon osveštanja hrama, litija sa crkvenim barjacima i ikonama po običaju je tri puta obišla oko crkve.

Mitropolit Hrizostom presjekao je i slavski hljeb povodom današnje krsne slave ovog hrama - Svetog Arhangela Mihaila kome je i posvećen.

Ova crkva je u posljednjem ratu bila u velikoj mjeri oskrnavljena i devastirana.

Srebrenički sveštenik protojerej Aleksandar Mlađenović rekao je Srni da je u posljednjih nekoliko godina potpuno renovirana, obnovljena i uređena.

- Renovirana je kompletna unutrašnjost hrama - zidovi, plafoni, podovi, te zamijenjen krov, uređen prilaz crkvi i nabavljen namještaj - precizirao je Mlađenović.

Crkva je izgrađena 1971. godine na temeljima stare, porušene koju je početkom 15. vijeka izgradio Sveti despot Stefan Lazarević u vrijeme kada je upravljao srebreničkim područjem i stolovao u ovom mjestu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U utorak čitanje vaskršnje poruke U utorak čitanje vaskršnje poruke
Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi
Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do posljednjeg trenutka Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do poslje...
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    18h 16m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    18h 30m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    18h 22m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    20h 47m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    9h 11m
    0