Mitropolit Hrizostom služi u petak na Ravnoj Romaniji

06.08.2023. 12:55
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji u petak, 11. avgusta, povodom Dana ovog hrama, saopšteno je iz Mitropolije.

Služba i pomen za poginule srpske borce počeće u 9.00 časova, a litija oko manastirskog hrama od 10.00 časova.

U ovom hramu na unutrašnjim zidovima su, umjesto ikonopisa, upisana imena više od 4.000 poginulih srpskih boraca.

Povodom Dana manastira organizovana je dvodnevna duhovno-kulturna manifestacija "Tebi, goro Romanijo", u okviru 26. Gospojinskih večeri kulture, najavili su organizatori.

"Počasni gost ovogodišnje manifestacije je grad Čačak, prestonica kulture Srbije za 2023. godinu", rekli su Srni u sokolačkoj Ustanovi za kulturu "Pero Kosorić".

Dvodnevna manifestacija će početi otvaranjem naučnog skupa "Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju" u četvrtak, 10. avgusta od 10.00 časova.

Istog dana u manastiru na Ravnoj Romaniji, poslije večernjeg bogosluženja u porti ovog hrama u 20.30 časova planiran je koncert folk pjevača Bana Mojićevića.

Prema programu manifestacije, u petak, 11. avgusta, u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji biće organizovan kulturno-umjetnički program, prezentovana nacionalna kuhinja, romanijski med i ljekobilje, te promocija turističko-ugostiteljske ponude ponude i izložba rukotvorina i ženskog stvaralaštva.

Istog dana u sportskom programu, u porti Manastira na Ravnoj Romaniji planirano je sportsko takmičenje "Romanijski višeboj" od 17.00 časova, u discipinama, gađanje iz vazdušne puške, skok udalj i skok uvis iz mjesta, bacanje kamena, navlačenje klipa i trka na 400 metara.

Za titulu "Hajduk harambaša Romanije" - ovogodišnjeg pobjednika sportskog takmičenja, kako je najavljeno, obezbijeđene su vrijedne nagrade.

Organizator manifestacije je sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić", uz podršku Turističke organizacije "Sokolac" i Planinarskog društva "Glasinac", pod pokroviteljstvom opštine Sokolac.

Manastir Svetog velikomučenika Georgija, u narodu poznat kao Sokolica osveštan je 11. avgusta 2002. godine i u njegovoj porti nalazi se kapela posvećena Svetom Petru Zimonjiću.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    11h 3m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    13h 22m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    13h 49m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    16h 29m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    9h 10m
    0