Mitropolit Hrizostom: Sveta mati Angelina – primjer vjere i pobožnosti

12.08.2019. 12:26
0
IZVOR: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svete Angeline Srpske u Tilavi, povodom krsne slave zaštitnice ovog hrama.
Mitropolit Hrizostom je u svom obraćanju vjernicima, u nedovršenom hramu u Tilavi, rekao da se na današnji dan Srbi sjećaju velike despotice, monahinje, hrišćanke i majke, ali istovremeno i velike stradalnice - Svete Angeline. 

Mitropolit Hrizostom je naveo da je danas veliki dan za srpski narod, jer je Sveta Božija ugodnica Angelina bila primjer vjere i pobožnosti. 

"Prepodobna mati Angelina bila je supruga slijepog despota Stefana, sina Đurađa Brankovića. Za svetitelje su proglašeni njen suprug Sveti Stefan, kao i njihova dva sina - Sveti Jovan i Sveti Maksim mitropolit", podsjetio je mitropolit Hrizostom. 

Od je dodao da je Prepodobna Angelina sa svojim sinom Maksimom podigla Manastir Krušedol, a prije toga Manastir Sretenje. 

Temelji ovog hrama osveštani su 2012. godine, a liturgiju je služio protojerej-stavrofor Ranko Bilinac. Kum crkve u Tilavi tada je bio Petar Maunaga, a zemljište za gradnju hrama darovali su Sava Škrba i njegov stric Mirko. 

Među brojnim vjernicima, današnjem bogosluženju prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Trifković i Aleksandar Glavaš, kao i predstavnici opštine Istočno Novo Sarajevo i grada Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    3h 24m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    3h 29m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    4h 21m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    16h 51m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    4h 35m
    0