Mitropolit Hrizostom: Sveti Varnava smetao neprijateljima Crkve

12.11.2023. 13:48
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je u besjedi nakon liturgije u Crkvi Svetog Varnave Ispovjednika na Vranješu, da se ovaj svetitelj nije borio samo za Srbe, nego za svakog čovjeka u Sarajevu, da je bio poštovan, ali je smetao neprijateljima Crkve.

Mitropolit Hrizostom je u besjedi istakao da koliko god se Varnava molio za Srbe u Sarajevu i u cijelom svijetu, toliko su napadi na njega od komunista i ustaša bili sve snažniji i opasniji, da bi na kraju bio otrovan.

On je naveo da nikakva muka i prijetnja nisu spriječile ovog mladog bogoslova da ostane sjedinjen sa Bogom, navodećida se on borio da ljude objedinjuje i sjedinjuje sa Bogom kroz ljubav i svete tajne.

- Nas danas bole sve Varnavine rane, jer se on nije borio samo za Srbe, nego za svakog čovjeka u Sarajevu. Svoju ljubav poklonio je svima, i zato su ga poštovali i muslimani i katolici, ali je smetao neprijateljima Crkve, koja ga je zato i proglasila stradalnikom - naveo je Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave ovog hrama. Nakon liturgije uslijedila je litija i lomljenje slavskog kolača.

Kum slave Svetog Varnave Milan Đokić, sa suprugom Ljiljanom i kćerkama Milicom i Danicom, poželio je da se srpski narod ovog kraja sastaje "na mnogaja ljeta", poštuje hrišćanske praznike i pohodi pravoslavne svetinje.

Protojerej Boško Tošović rekao je ranije Srni da je izgradnja Hrama Svetog Varnave na Vranješu počela 2008. godine uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, a završena je 2019. godine.

Tošović je pojasnio da je crkva izgrađena prema projektu arhitekte Ljubice Bošnjak u srpsko-vizantijskom stilu sa impozantnom kupolom, nešto većom nego na ostalim hramovima, jer se oslanja na skrivene stubove koji su armirani u zidovima, što je omogućilo bolju preglednost, ali i predivnu akustičnost.

- Sveti Varnava /Vojislav Nastić/ je naš sugrađanin koji je nakon Prvog svjetskog rata kao devetogodišnjak sa porodicom došao iz SAD. Monaški čin i ime dobio je uz blagoslov Svetog vladike Nikolaja /Velimirovića/. Nažalost, novi komunistički režim nije blagonaklono gledao na tog pobožnog čovjeka, pa ga je progonio, zatvarao i mučio, da bi na kraju 1964. godine preminuo pod sumnjivim okolnostima - ispričao je Tošović.

On je pojasnio da se Sveti Varnava slavi kao ispovjednik vjere, te da će vremena koja dolaze mnogo toga pokazati koliko je značajno to što je Varnava radio.

Hram na Vranješu, nakon Beočina, gdje je Sveti Varnava sahranjen, i Novog Sada, treća je crkva posvećena ovom svecu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    15h 29m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    13h 31m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    12h 24m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    12h 29m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    11h 32m
    1