Mitropolit Joanikije: Neka Bog podari slogu

12.05.2023. 12:01
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poželio je iz Manastir Ostrog da Bog i Svet Vasilije Ostroški, čiji praznik se danas proslavlja, podare mir, ljubav i slogu među ljudima, te pozdravio djecu i omladinu koja su došla iz Podgorice, Nikšića, Trebinja i Nevesinja.

- Mnogi su išli bosi. Neće ih Sveti Vasilije ostaviti, nego će ih blagosloviti za svu ljubav! Božja milost se preko njegovog ćivota izliva na naš narod vijekovima - naglasio je mitropolit Joanikije nakon liturgije koju je služio pod Ostrogom, gdje se okupio veliki broj vjernika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja kako bi se poklonili moštima ovog velikog srpskog svetitelja i čudotovrca.

Mitropolit Joanikije istakao da su se vjernici ove godine oko svetinje sabrali u malo težim prilikama kako bi izmolili milost od Boga i Svetog Vasilija.

- Sveti Vasilije svoju milost izliva na Crkvu vijekovima, od kad ovdje počivaju njegove svete mošti. Ovo su dani kada Gospod zaliva zemlju kišom da bi sve rodilo. Neka da Bog da među nama rađa, ljubav, dobrota, mir i sloga - besjedio je mitropolit Joanikije, koji je liturgiju služio, uz sasluženje nekoliko vladika.

I ove godine, tradicionalno, veliki broj hodočasnika iz raznih krajeva svijeta došao je pod Ostrog kako bi učestvovali na jednom od najljepših i najznačajnijih religioznih događaja na ovim prostorima.

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog, slave grada Nikšića, prvo je obilježen ponoćnom liturgijom koju je u manastiru Sveti Vasilije Ostroški služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

U Nikšiću će večeras biti održana i tradicionalna litija u čast zaštitnika, ali i slave grada.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 12. maja slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog, koji se zbog iscjeliteljskih moći njegovih moštiju naziva i Čudotvorcem.

Njegove mošti, kao velika svetinja, čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Priča o Siniši i božijem čudu Priča o Siniši i božijem čudu
Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Najčitanije
 • Apel građanima u Istočnom Sarajevu: Čuvajte se zmija!
  9h 53m
  3
 • Priča o mrtvoj dragoj – Lenka Dunđerski i Laza Kostić
  15h 7m
  0
 • Sutra prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
  5h 38m
  1
 • Brat ministra BiH Vojina Mijatovića nasmrt pretučen u Beogradu
  13h 56m
  0
 • Milica Borovčanin učenik generacije SŠC „Vasilije Ostroški“
  11h 35m
  4