Mitropolit Joanikije: Neka Bog podari slogu

12.05.2023. 12:01
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poželio je iz Manastir Ostrog da Bog i Svet Vasilije Ostroški, čiji praznik se danas proslavlja, podare mir, ljubav i slogu među ljudima, te pozdravio djecu i omladinu koja su došla iz Podgorice, Nikšića, Trebinja i Nevesinja.

- Mnogi su išli bosi. Neće ih Sveti Vasilije ostaviti, nego će ih blagosloviti za svu ljubav! Božja milost se preko njegovog ćivota izliva na naš narod vijekovima - naglasio je mitropolit Joanikije nakon liturgije koju je služio pod Ostrogom, gdje se okupio veliki broj vjernika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja kako bi se poklonili moštima ovog velikog srpskog svetitelja i čudotovrca.

Mitropolit Joanikije istakao da su se vjernici ove godine oko svetinje sabrali u malo težim prilikama kako bi izmolili milost od Boga i Svetog Vasilija.

- Sveti Vasilije svoju milost izliva na Crkvu vijekovima, od kad ovdje počivaju njegove svete mošti. Ovo su dani kada Gospod zaliva zemlju kišom da bi sve rodilo. Neka da Bog da među nama rađa, ljubav, dobrota, mir i sloga - besjedio je mitropolit Joanikije, koji je liturgiju služio, uz sasluženje nekoliko vladika.

I ove godine, tradicionalno, veliki broj hodočasnika iz raznih krajeva svijeta došao je pod Ostrog kako bi učestvovali na jednom od najljepših i najznačajnijih religioznih događaja na ovim prostorima.

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog, slave grada Nikšića, prvo je obilježen ponoćnom liturgijom koju je u manastiru Sveti Vasilije Ostroški služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

U Nikšiću će večeras biti održana i tradicionalna litija u čast zaštitnika, ali i slave grada.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 12. maja slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog, koji se zbog iscjeliteljskih moći njegovih moštiju naziva i Čudotvorcem.

Njegove mošti, kao velika svetinja, čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije pozvao narod da posjećuje svetinje na Kosovu i Metohiji Mitropolit Joanikije pozvao narod da posjećuje svetinje na Kosovu i Metohiji
Dio odežde Svetog Vasilija Ostroškog donesen u crkvu u Blagaju Dio odežde Svetog Vasilija Ostroškog donesen u crkvu u Blagaju
Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    18h 8m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 26m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    12h 53m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    15h 41m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    9h 2m
    0