Митрополит Јоаникије: Нека Бог подари слогу

12.05.2023. 12:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије пожелио је из Манастир Острог да Бог и Свет Василије Острошки, чији празник се данас прославља, подаре мир, љубав и слогу међу људима, те поздравио дјецу и омладину која су дошла из Подгорице, Никшића, Требиња и Невесиња.

- Многи су ишли боси. Неће их Свети Василије оставити, него ће их благословити за сву љубав! Божја милост се преко његовог ћивота излива на наш народ вијековима - нагласио је митрополит Јоаникије након литургије коју је служио под Острогом, гдје се окупио велики број вјерника из Републике Српске, Србије, Црне Горе и многих других земаља како би се поклонили моштима овог великог српског светитеља и чудотоврца.

Митрополит Јоаникије истакао да су се вјерници ове године око светиње сабрали у мало тежим приликама како би измолили милост од Бога и Светог Василија.

- Свети Василије своју милост излива на Цркву вијековима, од кад овдје почивају његове свете мошти. Ово су дани када Господ залива земљу кишом да би све родило. Нека да Бог да међу нама рађа, љубав, доброта, мир и слога - бесједио је митрополит Јоаникије, који је литургију служио, уз саслужење неколико владика.

И ове године, традиционално, велики број ходочасника из разних крајева свијета дошао је под Острог како би учествовали на једном од најљепших и најзначајнијих религиозних догађаја на овим просторима.

Празник Светог Василија Острошког, славе града Никшића, прво је обиљежен поноћном литургијом коју је у манастиру Свети Василије Острошки служио митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

У Никшићу ће вечерас бити одржана и традиционална литија у част заштитника, али и славе града.

Српска православна црква и вјерници 12. маја славе празник Светог Василија Острошког, који се због исцјелитељских моћи његових моштију назива и Чудотворцем.

Његове мошти, као велика светиња, чувају се у манастиру Острог у Црној Гори који је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији
Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају Дио одежде Светог Василија Острошког донесен у цркву у Благају
Дио свештене одежде Светог Василија Острошког чуваће се у Благају код Мостара Дио свештене одежде Светог Василија Острошког чуваће се у Благају код Мостара
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 41m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 59m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 26m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 14m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 35m
    0