Mještani za pola godine sagradili novi hram

19.09.2022. 19:10
0
IZVOR: nezavisne.com

Mještani sela Orašje u trebinjskoj regiji Zupci za pola godine su, pored temelja stare Crkve Svete Tekle, sagradili novi istoimeni hram za čiji dovršetak su Orašani u nedjelju organizovali donatorsko veče i sakupili 6.370 maraka, što će, sa nedostajućih 5.000 maraka, biti dovoljno da se završi cjelokupan hram, zajedno sa velelepnim kamenim ikonostasom.

Predsjednik mjesne zajednice Zupci i član tamošnjeg Crkvenog odbora Krsto Ratković rekao je da se pleme Ratkovića nada da će novi hram, za čiju je izgradnju, prema predračunima, potrebno oko 85.000, biti u potpunosti završen do 9. oktobra ove godine, na praznik Svete Tekle, uz pomoć lokalne zajednice.

- Od početka marta, kada je vladika Dimitrije sveštao temelje crkve, pa do danas smo sazidali i pokrili crkvu, postavili zvona, a trenutno se crkva oblaže hercegovačkim kamenom, što će, nakon postavljanja kamenog ikonostasa, koji je u izgradnji i koji će biti postavljen 1. oktobra, ujedno značiti i dovršetak svih radova, da bi je sveštali 9. oktobra, kada planiramo veliki narodni sabor - kaže Ratković.

Napominjući da se novi hram gradi u neposrednoj blizini temelja nekadašnjeg, Velikog hrama Svete prvomučenice Tekle iz četvrtog vijeka, koji su porušili Turci, on kaže da je nakon iskopavanja ostataka ovog hrama, koje je još 2000. godine započeo arheolog Aleksandar Ratković, njihova želja bila da se upravo ovdje sagradi novi hram, jer će se arheološki radovi na starom nastaviti i u narednom periodu.

- Nekadašnji, Veliki hram Svete prvomučenice Tekle bio je dimenzija deset i po sa 16 metara i njega su kasnije porušili Turci te odnijeli kamen i sve je to tako bilo vijekovima, sve do 7. oktobra prošle godine. Tada smo, na inicijativu mjesnog paroha Borisa Banduke, sveštenika Miroslava Ratkovića, predsjednika Crkvenog odbora i nas vjernika, služili svetu službu na temeljima starog hrama i formirali Građevinski odbor, riješeni da naše pleme Ratkovića, koje je najbrojnije u ovom kraju, prikupi sredstva za izgradnju novog hrama, što smo i ostvarili - navodi dalje Ratković.

On napominje da nijedan fening nije otišao gdje ne treba i sa tačnom preciznošću navodi da je do sada prikupljeno 57.710 maraka, uglavnom donacija mještana i njihovih prijatelja, ali su od te sume značajan dio od 22.500 maraka donirala i preduzeća energetskog sektora, poput "Elektrohercegovine", HET-a, "Elektroprivrede RS", kao i "Vovododa", dok su sami mještani u materijalu obezbijedili još oko 15.000 maraka, odradivši na izgradnji hrama i veliki broj dnevnica.

Iako se svi radovi privode kraju, za dovršetak crkve trebalo bi još sredstava koja se mogu uplatiti Crkvenom odboru Zupci ili se obratiti Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Piše: Vesna Duka

Komentari 0
Povezane vijesti
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Varali preko "Instagrama" o rezultatima utakmica, pribavili više od 166.000 KM Varali preko "Instagrama" o rezultatima utakmica, pribavili više od 166.000 KM
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    21h 43m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    19h 18m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    5h 17m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    3h 44m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    5h 36m
    0