Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje

27.04.2024. 21:54
0
IZVOR: glassrpske.com

Lazar ima samo šest i po godina. Pohađa školu guslanja, a ljubav prema ovom tradicionalnom instrumentu naslijedio je od svojih predaka. Iako je jako mlad, već sada je vjerni čuvar tradicije i narodnih običaja. Otkrio nam je, koje to pjesme najviše voli i gdje je sve nastupao.

- Smrt Popa Mila Jovovića, suđenje Serdaru Stjepanu, Knjaz Nikola itd. Trnovo, Novo Goražde, Bratunac, Sokolac, Trebinje i tako – rekao je Lazar Čolaković.

Osim guslanja, Lazar voli i crtanje. Ovaj talentovani dječak nacrtao je brojne ličnosti iz Srpske istorije, a posebno je zanimljiv crtež Leonarda da Vinčija.

Najvažniji zadatak je prenijeti tradiciju i običaje na mlađe naraštaje kaže guslar Milenko Divljan. Dodaje da su gusle najviše zastupljene kod Srba, a razlog je bogata ali i teška srpska istorija, prenosi Atv.

- Gusle čim guslar uzme da gusla u kući nastaje mir. Jer u starim srpskim kućama, od Krajine pa do Crne Gore, oko ognjišta se uvijek okupljala čeljad kućna, pa guslar kada počne da gusla nastaje muk i tišina. Čak i mala djeca kada plaču, čuju zvuk gusala i dan danas prestanu da plaču – rekao je Milenko Divljan, Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme "Srđan Knežević"..

Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme „Srđan Knežević“ postoji više od jedne decenije, i jedno je od najprepoznatljivijih i najbrojnijih udruženja u Republici Srpskoj. Kažu običaje i tradiciju treba njegovati i bilježiti, kako ne bi došlo do zaborava. Ponosni su što udruženje broji mnogo djece. Poslali su lijepu poruku „Bog nije mogao biti na svakome mjestu, zato je stvorio majku“...

Komentari 0
Povezane vijesti
Bane Vujović uz gusle čuva tradiciju Bane Vujović uz gusle čuva tradiciju
Promovisana epska pjesma "Egzodus sarajevskih Srba 1996" u Istočnom Novom Sarajevu Promovisana epska pjesma "Egzodus sarajevskih Srba 1996" u Istočnom Novom Sarajevu
Gusle spasile porodicu Simić od njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu Gusle spasile porodicu Simić od njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu
Najčitanije
 • Vatrogasci iz Istočnog Sarajeva potresnom porukom oprostili se od mladog kolege
  22h 27m
  0
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  10h 56m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  17h 27m
  6
 • Mostarka ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju
  21h 42m
  0
 • Putniče namjerniče, ako prolaziš kroz Ulm svrati na srpsko vojničko groblje
  11h 58m
  2