Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe

27.04.2024. 21:54
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Лазар има само шест и по година. Похађа школу гуслања, а љубав према овом традиционалном инструменту наслиједио је од својих предака. Иако је јако млад, већ сада је вјерни чувар традиције и народних обичаја. Открио нам је, које то пјесме највише воли и гдје је све наступао.

- Смрт Попа Мила Јововића, суђење Сердару Стјепану, Књаз Никола итд. Трново, Ново Горажде, Братунац, Соколац, Требиње и тако – рекао је Лазар Чолаковић.

Осим гуслања, Лазар воли и цртање. Овај талентовани дјечак нацртао је бројне личности из Српске историје, а посебно је занимљив цртеж Леонарда да Винчија.

Најважнији задатак је пренијети традицију и обичаје на млађе нараштаје каже гуслар Миленко Дивљан. Додаје да су гусле највише заступљене код Срба, а разлог је богата али и тешка српска историја, преноси Атв.

- Гусле чим гуслар узме да гусла у кући настаје мир. Јер у старим српским кућама, од Крајине па до Црне Горе, око огњишта се увијек окупљала чељад кућна, па гуслар када почне да гусла настаје мук и тишина. Чак и мала дјеца када плачу, чују звук гусала и дан данас престану да плачу – рекао је Миленко Дивљан, Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме "Срђан Кнежевић"..

Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме „Срђан Кнежевић“ постоји више од једне деценије, и једно је од најпрепознатљивијих и најбројнијих удружења у Републици Српској. Кажу обичаје и традицију треба његовати и биљежити, како не би дошло до заборава. Поносни су што удружење броји много дјеце. Послали су лијепу поруку „Бог није могао бити на свакоме мјесту, зато је створио мајку“...

Коментари 0
Повезане вијести
Бане Вујовић уз гусле чува традицију Бане Вујовић уз гусле чува традицију
Промовисана епска пјесма "Егзодус сарајевских Срба 1996" у Источном Новом Сарајеву Промовисана епска пјесма "Егзодус сарајевских Срба 1996" у Источном Новом Сарајеву
Гусле спасиле породицу Симић од њемачких војника у Другом свјетском рату Гусле спасиле породицу Симић од њемачких војника у Другом свјетском рату
Најчитаније
 • Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа
  2h 18m
  2
 • Преминуло троје заражених Легионелом
  18h 48m
  0
 • ЦИК казнио СНСД и ДНС због преурањене кампање
  16h 23m
  0
 • УЕФА жестоко казнила Хрвате!
  16h 58m
  1
 • Соколац: Ходочашће ка манастиру Свете Тројице у Озерковићима
  21h 48m
  0