Mladi najmanje vjeruju vladama i Predsjedništvu BiH

11.08.2021. 21:30
0
IZVOR: BN TV

Svaka druga mlada osoba bi zbog traženja posla napustila Bosnu i Hercegovinu (BiH), rezultati su to ankete koju su provele krovne organizacije mladih, Vijeće mladih Federacije BiH, Omladinski Savjet Republike Srpske (RS) i Savjet mladih Brčko Distrikta o stavovima mladih o pojedinim pitanjima.

- Na pitanje da li vjeruju u institucije vlasti, 88.5 posto mladih je odgovorilo negativno, a 62.8 posto ih ne vjeruje u bilo kakve institucije. Najmanje povjerenja mladi su iskazali prema entitetskim vladama i Predsjedništvu BiH-  navodi se u saopštenju organizacija objavljenom u srijedu, 11. avgusta.

Anketni obrazac, podijeljen u tematske cjeline kao što su vrijednosti u koje vjeruju, porodični život, obrazovanje i tržište rada, politika i aktivizam, popunilo je 355 mladih u dobi od 15 do 30 godina sa područja cijele BiH.

-  Procentualno oko 58,3 posto bi bilo spremno da stupi u brak sa osobom koja ima različitu vjersku ili etničku pripadnost, a 35,4 posto bi podržalo legalizaciju istopolnih zajednica u Bosni i Hercegovini- neki su od rezultata ankete.

Pokazalo se da i da gotovo petina mladih svakodnevno koristi duvan ili duvanske proizvode. Trećina je izjavila da nikada nije konzumirala alkohol, a preko 80 odsto ispitanika, kako se navodi u saopštenju, nije koristilo narkotike.

U saopštenju se navodi da mladi u anketi ukazuju na nemogućnosti zaposlenja, neusklađenosti obrazovnog sistema s tržištem rada, nesigurnost radnih mjesta i posljedice pandemije koronavirusa.

Diskriminacija po različitim osnovama, nebriga i nepostojanje podrške razvoju mentalnog zdravlja te visok stepenom korupcije u različitim segmentima života i djelovanja mladih takođe su problemi o kojima su mladi govorili u anketi.

U rezultatima ankete se navodi i da gotovo dvije trećine ispitanika smatra da u BiH može steći kvalitetno obrazovanje, više od četiri petine ih je spremno raditi i poslove za koje nisu školovani.

Anketa je, kako se ističe u saopštenju, kreirana povodom obilježavanja 12. avgusta - Međunarodnog dana mladih s ciljem promocije mladih kao bitnih partnera u promjenama i podizanja svijesti o izazovima i problemima s kojima se suočavaju u svijetu.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 49m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 48m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 30m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 3m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    16h 37m
    2