Млади најмање вјерују владама и Предсједништву БиХ

11.08.2021. 21:30
0
ИЗВОР: БН ТВ

Свака друга млада особа би због тражења посла напустила Босну и Херцеговину (БиХ), резултати су то анкете коју су провеле кровне организације младих, Вијеће младих Федерације БиХ, Омладински Савјет Републике Српске (РС) и Савјет младих Брчко Дистрикта о ставовима младих о појединим питањима.

- На питање да ли вјерују у институције власти, 88.5 посто младих је одговорило негативно, а 62.8 посто их не вјерује у било какве институције. Најмање повјерења млади су исказали према ентитетским владама и Предсједништву БиХ-  наводи се у саопштењу организација објављеном у сриједу, 11. августа.

Анкетни образац, подијељен у тематске цјелине као што су вриједности у које вјерују, породични живот, образовање и тржиште рада, политика и активизам, попунило је 355 младих у доби од 15 до 30 година са подручја цијеле БиХ.

-  Процентуално око 58,3 посто би било спремно да ступи у брак са особом која има различиту вјерску или етничку припадност, а 35,4 посто би подржало легализацију истополних заједница у Босни и Херцеговини- неки су од резултата анкете.

Показало се да и да готово петина младих свакодневно користи дуван или дуванске производе. Трећина је изјавила да никада није конзумирала алкохол, а преко 80 одсто испитаника, како се наводи у саопштењу, није користило наркотике.

У саопштењу се наводи да млади у анкети указују на немогућности запослења, неусклађености образовног система с тржиштем рада, несигурност радних мјеста и посљедице пандемије коронавируса.

Дискриминација по различитим основама, небрига и непостојање подршке развоју менталног здравља те висок степеном корупције у различитим сегментима живота и дјеловања младих такође су проблеми о којима су млади говорили у анкети.

У резултатима анкете се наводи и да готово двије трећине испитаника сматра да у БиХ може стећи квалитетно образовање, више од четири петине их је спремно радити и послове за које нису школовани.

Анкета је, како се истиче у саопштењу, креирана поводом обиљежавања 12. августа - Међународног дана младих с циљем промоције младих као битних партнера у промјенама и подизања свијести о изазовима и проблемима с којима се суочавају у свијету.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 17m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 1m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 46m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 45m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    5h 51m
    0