Mogu li studentski novčanici podnijeti visoke cijene kirija?

11.09.2024. 13:32
0
IZVOR: nezavisne.com

Nova akademska godina samo što nije počela, a s jeseni u univerzitetskim gradovima kao što je Banjaluka studenti traže svoj novi dom. Potražnje za stanovima u najvećem gradu Srpske ne manjka, iako su cijene najma za studentske novčanike izrazito velike.

Garsonjere ili jednosobni stanovi, i to najčešće u Boriku, na Adi ili u podnožju Starčevice su najtraženiji, a za njih studenti moraju izdvojiti od 400 KM pa naviše.

Prema riječima Dragana Milanovića, direktora Agencije "Remax" Banjaluka, stanova za iznajmljivanje u Banjaluci ima, jer je posljednjih godina u ovom gradu gradnja intenzivna, a u svakoj zgradi se mogu naći stanovi koji su kupljeni upravo kako bi se izdavali.

- Cijene najmova su rasle. Ovo je period kada ima najviše potražnje za najmom stanova jer počinje akademska godina. Iz iskustva znam da ako uzimaju sami stan - studenti biraju manje stanove, a ako ih uzima više - onda uzimaju veće stanove. Što se tiče cijena, nema ispod 400 KM - ističe Milanović i dodaje da garsonjera košta i 450 KM, a cijene obično ne uključuju režije.

I Aleksandar V, vlasnik Agencije za nekretnine "Condo" iz Banjaluke, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da je velika potražnja za stanovima još od kraja avgusta, ali i da su oni, koji su stan tražili u julu, najbolje prošli.

- Studenti uglavnom sada traže stanove, ali malo su i zakasnili jer sve što je bilo kako treba otišlo je još u julu i početkom avgusta - kaže Aleksandar i dodaje da su u tom periodu imali u ponudi stanove u Boriku iza "Audi salona" i u podnožju Starčevice po cijeni od 500 KM.

Kada je riječ o lokacijama, studentima su najinteresantniji Ada, podnožje Starčevice, kao i stanovi u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Međutim, trenutno ova agencija, prema Aleksandrovim riječima, nema ništa što bi odgovaralo studentima.

- Na primjer, u Boriku imamo stan od 700 KM plus režije. Danas je bilo par poziva i nikome to nije odgovaralo. Studenti traže do 550 ili 600 KM, ako su dva studenta, pa dijele - kaže on za "Nezavisne novine".

Manojlo Popović, direktor Agencije "Senzor nekretnine" iz Banjaluke, ističe da potražnje za stanovima ima. Kako kaže, studenti zovu, a ovih dana potražnja je intenzivna.

Cijene su različite, a mnogo stavki utiče na mjesečni najam… Lokacija, opremljenost stana i broj kvadrata samo su neke od njih.

- Cijene se kreću od 300 KM pa naviše. Ispod 300 KM nema ništa. Imate i od 1.000 KM pa njih dvojica ili trojica dijele troškove - priča Popović i dodaje da stanove često izdaju naši ljudi iz dijaspore koji su kupili nekretnine, a u njima ne žive.

Iz jedne banjalučke agencije istakli su da, iako im se javljaju, za studente rijetko imaju stanove. Razlog je jednostavan: studenti traže stanove do 500 KM kirije, a najjeftiniji stan koji trenutno ima ova agencija u ponudi košta 650 KM na mjesečnom nivou.

Tokom proteklih mjeseci stan je tražila i Teodora R, buduća studentkinja, koja će svoje studentske dane provoditi sa cimerkom pa će joj dijeljenje kirije olakšati situaciju.

- Cijene su izrazito visoke, posebno za nas studente, ali sam barem imala sreću da nađem za pristojan novac fino uređen stan. Bilo mi je bitno da je blizu fakulteta i uspjela sam pronaći baš takav stan. Naravno, kada sam dogovarala najam stana odmah mi je rečeno da u cijenu ne ulaze režije i da se to plaća odvojeno - kaže ona za "Nezavisne".

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Natočio gorivo na pumpi i pobjegao Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 39m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 30m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 17m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 43m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 25m
    0