Могу ли студентски новчаници поднијети високе цијене кирија?

11.09.2024. 13:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Нова академска година само што није почела, а с јесени у универзитетским градовима као што је Бањалука студенти траже свој нови дом. Потражње за становима у највећем граду Српске не мањка, иако су цијене најма за студентске новчанике изразито велике.

Гарсоњере или једнособни станови, и то најчешће у Борику, на Ади или у подножју Старчевице су најтраженији, а за њих студенти морају издвојити од 400 КМ па навише.

Према ријечима Драгана Милановића, директора Агенције "Remax" Бањалука, станова за изнајмљивање у Бањалуци има, јер је посљедњих година у овом граду градња интензивна, а у свакој згради се могу наћи станови који су купљени управо како би се издавали.

- Цијене најмова су расле. Ово је период када има највише потражње за најмом станова јер почиње академска година. Из искуства знам да ако узимају сами стан - студенти бирају мање станове, а ако их узима више - онда узимају веће станове. Што се тиче цијена, нема испод 400 КМ - истиче Милановић и додаје да гарсоњера кошта и 450 КМ, а цијене обично не укључују режије.

И Александар В, власник Агенције за некретнине "Condo" из Бањалуке, у разговору за "Независне новине" истиче да је велика потражња за становима још од краја августа, али и да су они, који су стан тражили у јулу, најбоље прошли.

- Студенти углавном сада траже станове, али мало су и закаснили јер све што је било како треба отишло је још у јулу и почетком августа - каже Александар и додаје да су у том периоду имали у понуди станове у Борику иза "Ауди салона" и у подножју Старчевице по цијени од 500 КМ.

Када је ријеч о локацијама, студентима су најинтересантнији Ада, подножје Старчевице, као и станови у близини Правног и Економског факултета. Међутим, тренутно ова агенција, према Александровим ријечима, нема ништа што би одговарало студентима.

- На примјер, у Борику имамо стан од 700 КМ плус режије. Данас је било пар позива и никоме то није одговарало. Студенти траже до 550 или 600 КМ, ако су два студента, па дијеле - каже он за "Независне новине".

Манојло Поповић, директор Агенције "Сензор некретнине" из Бањалуке, истиче да потражње за становима има. Како каже, студенти зову, а ових дана потражња је интензивна.

Цијене су различите, а много ставки утиче на мјесечни најам… Локација, опремљеност стана и број квадрата само су неке од њих.

- Цијене се крећу од 300 КМ па навише. Испод 300 КМ нема ништа. Имате и од 1.000 КМ па њих двојица или тројица дијеле трошкове - прича Поповић и додаје да станове често издају наши људи из дијаспоре који су купили некретнине, а у њима не живе.

Из једне бањалучке агенције истакли су да, иако им се јављају, за студенте ријетко имају станове. Разлог је једноставан: студенти траже станове до 500 КМ кирије, а најјефтинији стан који тренутно има ова агенција у понуди кошта 650 КМ на мјесечном нивоу.

Током протеклих мјесеци стан је тражила и Теодора Р, будућа студенткиња, која ће своје студентске дане проводити са цимерком па ће јој дијељење кирије олакшати ситуацију.

- Цијене су изразито високе, посебно за нас студенте, али сам барем имала срећу да нађем за пристојан новац фино уређен стан. Било ми је битно да је близу факултета и успјела сам пронаћи баш такав стан. Наравно, када сам договарала најам стана одмах ми је речено да у цијену не улазе режије и да се то плаћа одвојено - каже она за "Независне".

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 39m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 30m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 17m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 43m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 25m
    0