Muzički sastav Katera obilježio slavu, Svetog Andreja Kritskog

18.07.2020. 21:49
1
IZVOR: Katera

Blagoslovom njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita dabro-bosanskog gospodina Hrizostoma, muzički sastav Katera, već drugu godinu, obilježava Svetog Andreja Kritskog.

U petak 17. jula 2020. godine, na praznik Svetog Andreja, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji, služena je sveta liturgija poslije koje je upriličen obred rezanja slavskog kolača.

Slika

Zbog pojave korona virusa i mjera koje su uvedene, ove godine je izostao, sada već tradicionalni, koncert koji je trebao da se održi u navečerje praznika.

Muzički sastav Katera djeluje pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog i bavi se izvođenjem duhovne muzike uz instrumentalnu pratnju, kao i tradicionalne muzike. Odlikovali su se velikim brojem javnih nastupa širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i susjedne Srbije.

- Postoji nekoliko razloga, što blagoslovom Božijim dobismo Svetog Andreja za svog zaštitnika. Na taj dan, prije četiri godine, članovi Katere su dogovorili svoj put i djelo kojim će kroz duhovnu i tradicionalnu muziku koristiti svom narodu i svojoj Crkvi. Drugi od razloga jeste da je Sveti Andrej Kritski ostavio veliki trag u duhovnoj muzici i himnografskom djelovanju, i na neki način i Katera treba da nastavi muzičko stvaralaštvo njegujući duhovnu muziku u svom programu. I treći, najbitniji razlog je da volja Božija djeluje tamo gdje mi ne možemo ni da zamislimo, pa tako, Blagoslovom Božijim i odabrasmo ovog Svetog Božijeg ugodnika, čija djela ljubavi, milosrđa i razumijevanja trebaju da krase svaku hrišćansku dušu - istakao je jerej Vidak Vujadinović, rukovodilac muzičkog sastava Katera.

Slika

Sveti Andrej Kritski rodio se u gradu Damasku 660. godine, u porodici veoma pobožnih i Bogobojažljivih hrišćana. Rodio se kao nijem dječak, ali po promislu Božijem, u vrijeme svetog pričešća, u njegovoj sedmoj godini života, dogodi se čudo i on progovori.

U četrnaestoj godini života, blaženi Andrej bi predat u sveti grad Jerusalim radi služenja Bogu. U vrijeme velikog šestog vaseljenskog sabora, koji bi sazvan radi zločestive jeres monotelita, tadašnji arhiđakon Andrej bi poslan na sabor, na kom svojom rječitošću i ljubavlju prema Hristu, postade veoma znamenit među Svetim Ocima.

Oni primijetiše u njemu ne samo knjižnu mudrost i duboko poznavanje dogmata svete Pravoslavne Crkve, nego i svetost bogougodnog života. Protiv jeretika on se pokaza kao sjajan vojnik Isusa Hrista i junački vojujući za blagočešće on mnogo pomagaše Saboru svetih otaca.

Po završetku sabora, Andrej se vrati u grad Jerusalim i tamo nastavi sa svojim bogougodnim djelom, vodeći brigu o siromašnim i bolesnim ljudima, projavljujući tako i djelima svoju misiju za koju ga odredi Spasitelj Gospod Isus Hristos. Za vrijeme vladavine cara Justinijana Drugog, Andrej bi postavljen za Arhiepiskopa na Kritu.

Kao i do tada, Arhiepiskop Andrej, brinuo se o povjerenom stadu, izobličavajući jeretike i čuvajući istinitu vjeru hrišćansku.

Postoji nekoliko zapisa, čudotvornih molitava Arhiepiskopa Andreja. Kada su jednom prilikom Saraceni napali ostrvo Krit, a hrišćani zajedno sa svojim Arhiepiskopom našli se u velikom iskušenju, molitvama Njegovim bezupješno su nasrtali na grad Drumeos i na kraju se povukli postiđeni.

Takođe, u vrijeme suše i gladi, zapisano je kako Gospod otvori nebo, molitvama Andrejevim i od tada njive postadoše rodne i bogate. Ovaj Sveti Božiji ugodnik, napisa mnoge bogonadahnute knjige.

Zaslužan je za velika himnografska djela, pokazujući božiji dar pjesništva, stvarajući kanone i druge bogoslužbene pjesme. On ukrasi našu Svetu Crkvu pohvalnim pjesmama Bogorodici.

Radi nekih crkvenih potreba on otputova u Carigrad, i bi tamo mnogima od koristi, a pred povratak iz Carigrada na Krit, svetitelj provide svoju smrt i reče svojoj, u Hristu, braći da on neće više videti Krit. I oprostivši se sa njima, on sjede na lađu i krenu na put.

Doplovivši do ostrva Mitilene, on se razboli, i na jednom mjestu zvanom Jeris on predade svoju svetu dušu u ruke Božije, godine 740.

Sveti Andrej, vodivši povjereno mu stado slovesnih ovaca, uvršten je među svete jerarhe, koji stoje pred prestolom Oca, Sina i Svetoga Duha.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Kristina 18.07.2020. 22:25
    Kada će ljudi prestati da nose maske na bradi?!
Povezane vijesti
Sutra slava SDS-a u Istočnoj Ilidži Sutra slava SDS-a u Istočnoj Ilidži
U Han Pijesku obilježen praznik posvećen Svetom Savi (VIDEO) U Han Pijesku obilježen praznik posvećen Svetom Savi (VIDEO)
Šta raditi sa slavskom svijećom poslije slave Šta raditi sa slavskom svijećom poslije slave
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 31m
    0
  • Slani mafini
    15h 52m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 47m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 41m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 10m
    3