Музички састав Катера обиљежио славу, Светог Андреја Критског

18.07.2020. 21:49
1
ИЗВОР: Катера

Благословом његовог високопреосвештенства Митрополита дабро-босанског господина Хризостома, музички састав Катера, већ другу годину, обиљежава Светог Андреја Критског.

У петак 17. јула 2020. године, на празник Светог Андреја, у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, служена је света литургија послије које је уприличен обред резања славског колача.

Слика

Због појаве корона вируса и мјера које су уведене, ове године је изостао, сада већ традиционални, концерт који је требао да се одржи у навечерје празника.

Музички састав Катера дјелује при храму Светог Василија Острошког и бави се извођењем духовне музике уз инструменталну пратњу, као и традиционалне музике. Одликовали су се великим бројем јавних наступа широм Републике Српске и Босне и Херцеговине, као и сусједне Србије.

- Постоји неколико разлога, што благословом Божијим добисмо Светог Андреја за свог заштитника. На тај дан, прије четири године, чланови Катере су договорили свој пут и дјело којим ће кроз духовну и традиционалну музику користити свом народу и својој Цркви. Други од разлога јесте да је Свети Андреј Критски оставио велики траг у духовној музици и химнографском дјеловању, и на неки начин и Катера треба да настави музичко стваралаштво његујући духовну музику у свом програму. И трећи, најбитнији разлог је да воља Божија дјелује тамо гдје ми не можемо ни да замислимо, па тако, Благословом Божијим и одабрасмо овог Светог Божијег угодника, чија дјела љубави, милосрђа и разумијевања требају да красе сваку хришћанску душу - истакао је јереј Видак Вујадиновић, руководилац музичког састава Катера.

Слика

Свети Андреј Критски родио се у граду Дамаску 660. године, у породици веома побожних и Богобојажљивих хришћана. Родио се као нијем дјечак, али по промислу Божијем, у вријеме светог причешћа, у његовој седмој години живота, догоди се чудо и он проговори.

У четрнаестој години живота, блажени Андреј би предат у свети град Јерусалим ради служења Богу. У вријеме великог шестог васељенског сабора, који би сазван ради злочестиве јерес монотелита, тадашњи архиђакон Андреј би послан на сабор, на ком својом рјечитошћу и љубављу према Христу, постаде веома знаменит међу Светим Оцима.

Они примијетише у њему не само књижну мудрост и дубоко познавање догмата свете Православне Цркве, него и светост богоугодног живота. Против јеретика он се показа као сјајан војник Исуса Христа и јуначки војујући за благочешће он много помагаше Сабору светих отаца.

По завршетку сабора, Андреј се врати у град Јерусалим и тамо настави са својим богоугодним дјелом, водећи бригу о сиромашним и болесним људима, пројављујући тако и дјелима своју мисију за коју га одреди Спаситељ Господ Исус Христос. За вријеме владавине цара Јустинијана Другог, Андреј би постављен за Архиепископа на Криту.

Као и до тада, Архиепископ Андреј, бринуо се о повјереном стаду, изобличавајући јеретике и чувајући истиниту вјеру хришћанску.

Постоји неколико записа, чудотворних молитава Архиепископа Андреја. Када су једном приликом Сарацени напали острво Крит, а хришћани заједно са својим Архиепископом нашли се у великом искушењу, молитвама Његовим безупјешно су насртали на град Друмеос и на крају се повукли постиђени.

Такође, у вријеме суше и глади, записано је како Господ отвори небо, молитвама Андрејевим и од тада њиве постадоше родне и богате. Овај Свети Божији угодник, написа многе богонадахнуте књиге.

Заслужан је за велика химнографска дјела, показујући божији дар пјесништва, стварајући каноне и друге богослужбене пјесме. Он украси нашу Свету Цркву похвалним пјесмама Богородици.

Ради неких црквених потреба он отпутова у Цариград, и би тамо многима од користи, а пред повратак из Цариграда на Крит, светитељ провиде своју смрт и рече својој, у Христу, браћи да он неће више видети Крит. И опростивши се са њима, он сједе на лађу и крену на пут.

Допловивши до острва Митилене, он се разболи, и на једном мјесту званом Јерис он предаде своју свету душу у руке Божије, године 740.

Свети Андреј, водивши повјерено му стадо словесних оваца, уврштен је међу свете јерархе, који стоје пред престолом Оца, Сина и Светога Духа.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kristina 18.07.2020. 22:25
    Kada će ljudi prestati da nose maske na bradi?!
Повезане вијести
Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи
У Хан Пијеску обиљежен празник посвећен Светом Сави (ВИДЕО) У Хан Пијеску обиљежен празник посвећен Светом Сави (ВИДЕО)
Шта радити са славском свијећом послије славе Шта радити са славском свијећом послије славе
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 55m
    0
  • Слани мафини
    13h 16m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 11m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 5m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 34m
    0