Na brdu iznad Foče počinje izgradnja spomen-krsta u čast poginulih srpskih boraca

12.04.2022. 11:28
2
IZVOR: Srna

Na brdu Dub iznad Foče juče je služen parastos za 12 srpskih boraca iz fočanskog naselja Prevrać koji su poginuli u ratu od 1992. do 1995. godine, a ujedno je ozvaničen i početak izgradnje velikog spomen-krsta u njihovu čast.

Krst će biti visok oko 15 metara, a zajedno ga, na zemljištu koje je poklonila opština, grade mjesna zajednica Dušanovo i Organizacija porodica poginulih boraca.

Prve žrtve u Foči pale su upravo iz ovog kraja 11. aprila 1992. godine, a to su bili Dragan Nikolić i Rodoljub Trifković.

Draganova supruga Nada Nikolić srećna je što su dočekali izgradnju spomenika.

- Tog dana, ujutro u pola sedam se javio i rekao da pripremim doručak za 40 ljudi. Nažalost, nije se vratio - kaže Nikolićeva.

Nesreća je htjela da na samom početku rata pogine Nadin suprug, a u smiraj rata, u julu 1995. godine na Treskavici, i njen brat Mitar Filipović.

- Moj jedini brat Mitar kada se rodio bio je prvo muško dijete poslije devet sestara mog oca i to je bilo slavlje za cijelu Hercegovinu, dade svoj život ne napuni 35 godina. Moj suprug Dragan trebalo je 15. aprila da napuni 34 godine, 11. aprila zaustavi se njegov život, ostadoše djeca kao i od mnogih, trebalo je uspjeti odgojiti ih, sačuvati djecu u ovom vremenu - rekla je Nikolićeva.

Među 12 poginulih srpskih boraca iz Prevraća je i Dragan Begenišić, koji je život izgubio 4. juna 1992. godine, dan uoči svog 20. rođendana, u bici na Borovcu.

Njegova sestra Mirjana Pavlović raduje se izgradnji spomenika. “Nekako mi je uvijek bio grč da nema spomen-obilježja, prosto jer odavde je krenulo oslobođenje Foče”, istakla je Pavlovićeva.

Predsjednik Organizacije porodice poginulih boraca Janko Filipović rekao je da će spomenik služiti kao mjesto sabiranja gdje će odavati počast poginulim borcima iz Prevraća.

Načelnik opštine Milan Vukadinović poručio je da će spomen-krst biti svetionik slobode srpskog narod i da će opština podržala inicijativni odbor za izgradnju spomen-krsta.

- Mislim da je lokacija savršeno odabrana, da će se vidjeti iz svih djelova i prilaza Foči. Borci ovog kraja zaslužuju ovakvo spomen-obilježje i ja se nadam da ćemo uz pomoć raznih donatora izgraditi krst u narednih nešto više od godinu dana - rekao je Vukadinović.

Član Odbora za izgradnju spomenika Krsto Ivanović kaže da će ovim spomenikom čuvati sjećanje na svoje junake.

- Planirano je da visina krsta bude od 12 do 15 metara, a u zavisnosti od podloge i pripremnih radova, temelja i platoa koji će da se izgradi. Poslije ispitivanja tla znaćemo tačno koja će visina da bude - rekao je Ivanović.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Hmmm 13.04.2022. 07:34
    Koliko su para Nada i njena djeca uzeli na racun mrtvog Dragana mogli su sami podici ovaj spomenik.
  • Generic placeholder image
    Mirce 12.04.2022. 14:48
    Sad ce se bosnjani buniti kako ce ih Slavni Krst ugnjetavat, kako je to protivustavno, a zastava tzv.pederacijske armije moze biti izlozen svugdje.
Povezane vijesti
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 48m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 47m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 29m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 2m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    16h 36m
    2