На брду изнад Фоче почиње изградња спомен-крста у част погинулих српских бораца

12.04.2022. 11:28
2
ИЗВОР: Srna

На брду Дуб изнад Фоче јуче је служен парастос за 12 српских бораца из фочанског насеља Превраћ који су погинули у рату од 1992. до 1995. године, а уједно је озваничен и почетак изградње великог спомен-крста у њихову част.

Крст ће бити висок око 15 метара, а заједно га, на земљишту које је поклонила општина, граде мјесна заједница Душаново и Организација породица погинулих бораца.

Прве жртве у Фочи пале су управо из овог краја 11. априла 1992. године, а то су били Драган Николић и Родољуб Трифковић.

Драганова супруга Нада Николић срећна је што су дочекали изградњу споменика.

- Тог дана, ујутро у пола седам се јавио и рекао да припремим доручак за 40 људи. Нажалост, није се вратио - каже Николићева.

Несрећа је хтјела да на самом почетку рата погине Надин супруг, а у смирај рата, у јулу 1995. године на Трескавици, и њен брат Митар Филиповић.

- Мој једини брат Митар када се родио био је прво мушко дијете послије девет сестара мог оца и то је било славље за цијелу Херцеговину, даде свој живот не напуни 35 година. Мој супруг Драган требало је 15. априла да напуни 34 године, 11. априла заустави се његов живот, остадоше дјеца као и од многих, требало је успјети одгојити их, сачувати дјецу у овом времену - рекла је Николићева.

Међу 12 погинулих српских бораца из Превраћа је и Драган Бегенишић, који је живот изгубио 4. јуна 1992. године, дан уочи свог 20. рођендана, у бици на Боровцу.

Његова сестра Мирјана Павловић радује се изградњи споменика. “Некако ми је увијек био грч да нема спомен-обиљежја, просто јер одавде је кренуло ослобођење Фоче”, истакла је Павловићева.

Предсједник Организације породице погинулих бораца Јанко Филиповић рекао је да ће споменик служити као мјесто сабирања гдје ће одавати почаст погинулим борцима из Превраћа.

Начелник општине Милан Вукадиновић поручио је да ће спомен-крст бити светионик слободе српског народ и да ће општина подржала иницијативни одбор за изградњу спомен-крста.

- Мислим да је локација савршено одабрана, да ће се видјети из свих дјелова и прилаза Фочи. Борци овог краја заслужују овакво спомен-обиљежје и ја се надам да ћемо уз помоћ разних донатора изградити крст у наредних нешто више од годину дана - рекао је Вукадиновић.

Члан Одбора за изградњу споменика Крсто Ивановић каже да ће овим спомеником чувати сјећање на своје јунаке.

- Планирано је да висина крста буде од 12 до 15 метара, а у зависности од подлоге и припремних радова, темеља и платоа који ће да се изгради. Послије испитивања тла знаћемо тачно која ће висина да буде - рекао је Ивановић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Hmmm 13.04.2022. 07:34
    Koliko su para Nada i njena djeca uzeli na racun mrtvog Dragana mogli su sami podici ovaj spomenik.
  • Generic placeholder image
    Mirce 12.04.2022. 14:48
    Sad ce se bosnjani buniti kako ce ih Slavni Krst ugnjetavat, kako je to protivustavno, a zastava tzv.pederacijske armije moze biti izlozen svugdje.
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 29m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 13m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 58m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 57m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 3m
    0