Godišnjica stradanja Milice Rakić

17.04.2024. 08:26
0
IZVOR: kurir.rs

Na današnji dan prije 25 godina od NATO bombi poginula je trogodišnja Milica Rakić.

Te kobne večeri, 17. aprila 1999, oko 21 sat zvuk sirena zaparao je nebo nad Beogradom, što je značilo samo jedno - počinje vazdušna opasnost! Djevojčica je poginula od gelera u kući u Batajnici. Mala Milica spremala se za spavanje, majka je stavila na nošu i otišla u sobu da joj pripremi krevet za spavanje.

Umjesto odlaska u krevet, mala Milica otišla je zauvijek... Raketa pogađa kuću porodice Rakić, a geleri lome staklo od kupatila u kome je sjedila Milica. Vrata na kupatilu su bila otvorena. Začula se jaka detonacija, stakla su popucala, pločice i fasada, sve se razletjelo.

Slika

Kako je ranije ispričao Žarko, tata stradale djevojčice, on je utrčao u kupatilo. Dijete mu je ležalo mrtvo na podu, oko nje je bilo prepuno krvi, ali nadao se da je Milica i dalje živa. Uzeo ju je u ruke, sjurio niz stepenice, odnio je u auto i prevezao u bolnicu, ali tamo su mogli samo da konstatuju smrt.

Vijest o smrti male djevojčice Milice potresla je čitav narod, bol ne jenjava ni poslije više od 20 godina. Roditelji male djevojčice snagu su našli u starijem sinu Aleksi i ćerki koju su dobili nakon Miličine smrti.

Slika

Spomenik Milici Rakić postavljen je u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

Stanovnici Srbije nikako ne mogu niti će ikada izbrisati iz sjećanja 24. mart 1999. godine, kada je NATO agresija počela, niti 78 dana bombardovanja, a zauvijek će u sjećanju ostati i mala Milica.

Procjenjuje se da je tokom NATO bombardovanja stradalo između 1.200 i 4.000 ljudi, a trogodišnja djevojčica Milica Rakić postala je vječiti simbol stradanja nevinih žrtava.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    20h 40m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 52m
    0
  • Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
    22h 18m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    18h 26m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    15h 33m
    0