Na današnji dan, 20. novembar

20.11.2019. 08:16
0
IZVOR: SRNA

Danas je srijeda, 20. novembar, 324. dan 2019. Do kraja godine ima 41 dan.

1602. - Rođen njemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike, koji je prvi demonstrirao vakuum i prikazao čuveni eksperiment o vazdušnom pritisku. Takođe je izumio vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1616. - Francuski kardinal Arman Žan di Plesi Rišelje postao šef diplomatije i ministar rata. Kao svemoćni ministar kralja Luja Trinaestog postavio je cilj da Francusku učini prvom silom u Evropi i uveo je zemlju u Tridesetogodišnji rat da bi oslabio moć njemačkog carstva. Nastavio je kolonijalno širenje Francuske, ograničio uticaj Rimokatoličke crkve, pape i plemstva u državnim poslovima i ugušio ustanak hugenota.

1780. - Velika Britanija objavila rat Holandiji zato što je američkim pobunjenicima brodovima doturala francusko i špansko oružje.

1818. - Južnoamerički revolucionar i državnik Simon Bolivar objavio nezavisnost Venecuele od Španije.

1847. - Umro srpski pisac, prevodilac i glumac Joakim Vujić, otac srpskog pozorišta. Gimnaziju je učio u Kaloči i Segedinu, licej i prava u Požunu /Bratislava/, dosta je putovao učeći strane jezike. Prvu "teatralnu predstavleniju" priredio je u Pešti, Baji i Segedinu između 1813. i 1815, a u Zemunu 1823. U Srbiji je s prekidima boravio od 1833. do smrti i u Kragujevcu i Beogradu je, kao "knjaževsko-serbskog teatra direktor", osnovao 1834. i 1836. prve pozorišne trupe. Bio je protivnik jezičke reforme Vuka Karadžića. Napisao je "Putešestvija" i 21 dramsko djelo, uključujući "Kreštalicu", "Fernanda i Jariku" i "Ljubovbnaju zavist čerez jedne cipele".

1863. - Rođen srpski pisac Bogdan Popović, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača "Srpskog književnog glasnika" i tvorac "beogradskog književnog stila". Znatno je uticao na evropeizaciju srpske književnosti uoči Prvog svjetskog rata. Objavio je "Antologiju novije srpske lirike" i veći broj studija iz književnosti i umjetnosti.

1873. - Ujedinjeni rivalski gradovi Budim i Pešta i tako je nastala mađarska prijestonica Budimpešta.

1894. - Umro ruski kompozitor i pijanista Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu, jedan od najvećih pijanista 19. vijeka. Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pjesme.

1910. - Umro ruski pisac i mislilac Lav Nikolajevič Tolstoj, velikan svjetske književnosti koji je posjedovao ogromnu i originalnu stvaralačku snagu, odbivši prethodno da se izmiri s Ruskom pravoslavnom crkvom koja ga je ekskomunicirala. Prva djela je napisao na Kavkazu, gdje se kao dobrovoljac borio protiv Turaka. Poslije Krimskog rata, u kojem je bio oficir, povukao se na imanje u Jasnu Poljanu. Razobličavao je teško društveno stanje u Rusiji, pisao protiv brakova sklopljenih radi interesa, nepravednih sudova, rata, licemerja crkve, eksploatatorskog plemstva, carskog samodržavlja i terora. Slikao je nenadmašno stravičnu bijedu seljaka i sve vidove nasilja. Zbog realnog prikazivanja života dolazio je u sukob sa vlastima i Crkvom. Djela: romani "Rat i mir", "Ana Karenjina", "Vaskrsenje", pripovijetke "Sevastopoljske priče", "Kozaci", "Otac Sergije", "Krojcerova sonata", "Hadži-Murat", "Narodne priče", drame "Živi leš", "Carstvo mraka", "Svjetlost u tami svijetli", studije "Šta je umjetnost", "Moja ispovijest", "U čemu je moja vjera", "Ne mogu da ćutim!", "Pa šta da radimo?", memoari "Djetinjstvo", "Dječaštvo" i "Mladost".

1914. - Na Vrapčem brdu kod Lazarevca u Prvom svjetskom ratu u Kolubarskoj bici poginuo srpski oficir Dimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji. Predvodio je 5. aprila 1903. demonstracije u Beogradu protiv režima kralja Aleksandra Obrenovića i potom morao da emigrira. Poslije majskog prevrata osnivački kongres Srpske socijaldemokratske partije je u avgustu 1903. proglasio partijskim organom "Narodne novine", koje je on uređivao. Diplomirao je prava u Beogradu 1906, sekretar partije je postao 1908, a teorijski časopis "Borba" pokrenuo je 1910. Na Međunarodnom kongresu socijalista u Kopenhagenu 1910. održao je značajan govor o austrougarskoj aneksiji BiH, ukazavši na pogrešan stav austrijskih socijalista u nacionalnom pitanju i odnio ubjedljivu pobjedu u polemici s jednim od vođa Socijalističke partije Austrije - Karlom Renerom. Objavio je oko 600 radova u domaćim i stranim listovima. Bio je pacifista i vatreni protivnik rata, ali se kao rodoljub borio u oslobodilačkim ratovima Srbije. Djela: "Zakonsko osiguranje radnika", "Srbija i Albanija", "Zakon o radnjama i socijalna demokratija", "U izbornu borbu!", "Za socijalnu politiku", "Socijal-demokratski agitator", "Porezi: jedna žalosna glava u politici srpske buržoazije", "Jedinstvo pokreta".

1919. - U Berlinu ilegalno počeo Prvi međunarodni kongres omladinskih organizacija 13 zemalja na kojem je osnovana Komunistička omladinska internacionala.

1925. - Rođen američki političar Robert Frensis Kenedi, koji je postao ministar pravde kad je njegov stariji brat Džon izabran za predsjednika SAD. Ubijen je u Los Anđelesu 1968. u toku predsjedničke kampanje, nepunih pet godina pošto je, takođe u atentatu, ubijen njegov brat. Od 1951. je radio u Kriminalističkom uredu Ministarstva pravde, a 1954. je postao član Stalnog senatskog istražnog potkomiteta. Od 1961. do 1964. bio je ministar pravde, poslije čega je u državi Njujork izabran za senatora.

1925. - Rođena ruska balerina Maja Mihajlovna Pliseckaja, koja je spojila tradicionalnu rusku koreografsku školu s modernim tokovima ruskog baleta. Kao dugogodišnja primabalerina "Boljšoj teatra" u Moskvi, kreirala je s izuzetnim igračkim senzibilitetom partije klasičnog repertoara, poput "Don Kihota", "Labudove smrti", "Labudovog jezera", "Romea i Julije", "Ivana Groznog", "Galeba", a sa suprugom, kompozitorom Rodionom Ščedrinom, postavila je baletsku verziju Tolstojeve "Ane Karenjine".

1945. - U Nirnbergu pred Međunarodnim sudom počelo suđenje njemačkim ratnim zločincima u Drugom svjetskom ratu, na kojem je prvi put u istoriji jedan međunarodni forum osudio agresiju kao zločin protiv čovječanstva i kaznio vinovnike. Poslije deset mjeseci, 12 njih je osuđeno na smrt, trojica na doživotnu robiju, četvorica na zatvor od 10 do 20 godina, a petorica su oslobođena.

1945. - Saveznička Kontrolna komisija dozvolila preseljenje šest miliona Nijemaca iz Austrije, Poljske i Mađarske u Zapadnu Njemačku.

1947. - U Londonu se vjenčali princ Filip Mauntbaten i princeza Elizabeta, koja je pet godina kasnije stupila na britanski prijesto kao kraljica Elizabeta Druga.

1959. - Generalna skupština UN usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, kojom su proklamovana jednaka prava za svu djecu, bez obzira na rasu, vjeru, porijeklo i pol.

1959. - U Stokholmu Velika Britanija, Norveška, Švedska, Danska, Austrija, Portugalija i Švajcarska potpisale konvenciju o formiranju EFTA /Evropsko udruženje slobodne trgovine/.

1962. - Predsjednik SAD Džon Kenedi ukinuo američku blokadu Kube, čime je formalno okončana "kubanska raketna kriza", tokom koje se svijet našao na ivici atomskog sukoba SAD i SSSR-a.

1974. - U prvom udesu putničkog aviona "boing 747", koji se srušio poslije polijetanja s aerodroma u glavnom gradu Kenije Najrobiju, u džambo džetu zapadnonjemačke kompanije "Lufthanza" poginulo 59 ljudi.

1975. - Umro španski diktator Fransisko Franko, koji je 36 godina diktatorski upravljao Španijom. Ubrzo poslije njegove smrti u toj zemlji je uspostavljen demokratski poredak.

1979. - Oko 300 naoružanih šiitskih pobunjenika upalo u veliku džamiju u Meki, odakle ih je, uz veliko krvoproliće, 4. decembra 1979. istjerala saudijska armija.

1980. - U Kini počelo suđenje "četvoročlanoj bandi", koju je predvodila Đang Ching, udovica predsjednika Mao Ce Tunga, pod optužbom za izdaju i zločine tokom Kulturne revolucije od 1966. do 1976.

1981. - Ruski velemajstor Anatolij Karpov zadržao titulu prvaka svijeta u šahu, pobjedom u meču u Italiji nad bivšim zemljakom velemajstorom Viktorom Korčnojem.

1992. - U požaru gotovo uništen Vindzorski zamak, jedna od najvećih britanskih znamenitosti.

1993. - Srušio se makedonski putnički avion, u kojem je od 116 putnika i članova posade nesreću preživio samo jedan.

1995. - Na predsjedničkim izborima u Poljskoj kandidat ljevice Aleksandar Kvašnjevski pobijedio dotadašnjeg šefa države Leha Valensu.

2006. - Umro čuveni američki reditelj Robert Altman. Njegovi poznati filmovi -
"Odbrojavanje", "Meš", "Nešvil", "Bufalo Bil i Indijanci", "Kratki rezovi", "Igrač", "Lud za ljubavlju", "Golsvord park" i "Visoka moda".

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 27. april Na današnji dan, 27. april
Na današnji dan, 26. april Na današnji dan, 26. april
Na današnji dan, 25. april Na današnji dan, 25. april
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    21h 7m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    12h 2m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    21h 13m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    21h 21m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    13h 28m
    0