Na današnji dan rođena baka Rosa Končar

07.04.2024. 14:57
0
IZVOR: zaboravljenikorijeni.org

Na današnji dan, 7. aprila 1934. godine, na praznik Blagovijesti, rođena je baka Rosa Končar u selu Donja Gata u opštini Bihać.

Baka Rosa, rođeno Cimeša, ostavila je jedan od najupečatljivijih utisaka na gledaoce dokumentarnog filma Garavice.

Njeno živopisno svjedočenje, nošnja, marama i krajiški izgovor privlače pažnju već u prvim sekundama, ne ostavljajući nikoga ravnodušnim.

- Tokom snimanja intervjua, u aprilu 2022. godine, nepokolebljivo je izrazila želju da pomogne u stvaranju filma. Na svako pitanje, oštroumna i inteligenta žena, odgovarala je detaljno, otkrivajući i nove priče. Nijednom nije ponovljeno snimanje, jer je uvijek govorila tečno. Bile su potrebne sedmice da se presluša i razmisli o svemu izgovorenom. Nakon svake preslušane rečenice samo su se smjenjivali osjećaji tuge i radosti. Tuge – zbog saznanja kako su srpske porodice propatile, radosti – zbog svijesti da je ipak jedno svjedočenje trajno sačuvanoporučili su iz Fondacije „Zaboravljeni korijeni“.

Govorila je o svim važnim temama – saznanja o Garavicama, stradanja srpskih porodica u Drugom svjetskom ratu, pokatoličavanje i islamizacija Srba, zbjegovi sve do Grahova i Like, život nakon rata itd. U svako svjedočenje utkala je i duh naroda tog vremena.

Kako navode, često je govorila sasvim obične priče koje se ne tiču isključivo zločina, ali baš te priče danas su od neprocjenjivog značaja. Nakon više od dva sata nepomičnog sjedenja na stolici uz smiješak je pitala: „pa sine, šta bih još mogla da ti ispričam?“

Slika

Foto: zaboravljenikorijeni.org

Vrijedna srpska krajiška žena u životu je najviše voljela da veze i hekla. Radila je najkomlikovanija heklanja, naročito rukavice ženama za vjenčanja.

- Baka Rosa je rodila četiri sina i jednu kćerku, a za života je dočekala sedam unučadi i sedam praunučadi. Autoritetom majke i bake okupljala je svoju porodicu. Ipak, najveća tuga u njenom životu bila je gubitak sina u posljednjem ratu devedesetih godina. Tada je kompletna porodica izbjegla sa vjekovnog ognjišta – podsjetili su iz „Zaboravljenih korijena“.

Baka Rosa nije dočekala da pogleda film, a ovo ostvarenje za nju je značilo mnogo. Preminula je 24. septembra 2022. godine u Banjaluci, gdje je i sahranjena.

Priče bake Rose ostaće srpskom narodu vječna uspomena na krajišku tradiciju i golgotska stradanja tokom Drugog svjetskog rata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Garavice – mjesto gdje Srba više nema Garavice – mjesto gdje Srba više nema
Večeras projekcija dokumentarnog film „Garavice“ Večeras projekcija dokumentarnog film „Garavice“
Film "Garavice" o ustaškom zločinu nad Srbima prikazan u Beogradu Film "Garavice" o ustaškom zločinu nad Srbima prikazan u Beogradu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 19m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    3h 43m
    0
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    18h 27m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    3h 37m
    0
  • Tržište polovnjaka: 10 trikova koje koriste prevaranti
    20h 43m
    0