Na "Malom Zejtinliku" pomen poginulima i sjećanje na egzodus

16.03.2023. 14:08
1
IZVOR: srna.rs

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu služen je pomen poginulim srpskim borcima povodom 27 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba.

Pomen na "Malom zejtinliku" gdje počiva 1.000 srpskih boraca služilo je lokalno sveštenstvo, a prisustvovali su između ostalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić i izaslanika predsjednika Republike Srpske Boško Tomoć.

Među prisutnim su bile i delegacije Trećeg Republika Srpska puka, regionalnih i lokalnih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i nastalih nakon egzodusa sarajevskih Srba, te načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije.

Nakon pomena, položeni su vijenci i cvijeće na Centralni krst na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" koje je nastalo početkom 1996. godine poslije egzodusa 120.000 sarajevskih Srba koji su napustili odbranjena ognjišta jer su Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH i sa sobom ponijeli i posmrtne ostatke poginulih boraca i srodnika.

Obilježavanja 27 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba nastavljeno je služenjem parastosa poginulim srpskim borcima u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Na unutrašnjim zidovima ovog hrama upisana su imena oko 4.000 srpskih boraca Sarajevsko-romanijske regije poginulih u odbrambenom-oslobodilačkom ratu.

U 14.00 časova u Kulturnom centru na Palama počela je duhovna akademija.

Egzodus 120.000 Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja, prema Dejtonskom sporazumu, pripala FBiH.

Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su ponijeli samo najneophodnije stvari, a mnogi su se odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova svojih porodica.

Prvo su počele pojedinačne ekshumacije, a potom i organizovano iskopavanje posmrtnih ostataka i prenošenje na lokaciju današnjeg Vojničkog spomen-groblja na Sokocu, ali i u druga mjesta istočnog dijela Republike Srpske u koja su izbjegle njihove porodice.

Vojničko spomen-groblje na Sokocu nastalo je u januaru 1996. godine i u njemu su sahranjeni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Kako je ovo groblje uređeno po uzoru na srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" u Solunu, ovaj jedinstveni spomen-kompleks nazvan je "Mali Zejtinlik" uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Program povodom obilježavanja 27 godina od egzodusa sarajevskih Srba organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Leo 16.03.2023. 21:38
  Bez komentara...zaista...
Povezane vijesti
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Nekad Sarajlije, danas poznati Fočaci o egzodusu sarajevskih Srba Nekad Sarajlije, danas poznati Fočaci o egzodusu sarajevskih Srba
Živi i mrtvi sarajevski Srbi u istoj izbjegličkoj koloni (FOTO) Živi i mrtvi sarajevski Srbi u istoj izbjegličkoj koloni (FOTO)
Najčitanije
 • Građani traže pomoć zbog zmija
  18h 25m
  1
 • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
  22h 13m
  5
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  4h 18m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  7h 42m
  0
 • NBA igraču doživotna suspenzija
  20h 35m
  0