Na ostrvu Vido odata počast srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata

22.09.2022. 17:11
0
IZVOR: srna.rs

Na grčkom ostrvu Vido održana je centralna državna komemorativna svečanost odavanja počasti i polaganja vijenaca povodom 106. godina od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido u Prvom svjetskom ratu.

Ceremoniju je predvodila ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić, koja je položila vijence u Mauzoleju i na Mornaričkom krstu na ostrvu Vido, i u "Plavu grobnicu", na otvorenom moru.

- Srbija nikada neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka, nijedan grob i nijednog vojnika koji počiva u Plavoj grobnici - poručila je Kisićeva.

Kisićeva je navela da je našim precima sloboda bila važnija od života, a ljubav prema otadžbini zvijezda vodilja koja im je davala snagu da nastave borbu, saopšteno je iz Ministarstva za a rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 Pamtimo svaki kilometar koji ste prešli, svaku muku koju ste izmučili i bol koji ste pretrpeli, pamtimo i kažemo večno hvala za sve što ste učinili za nas i našu slobodu - istakla je Kisićeva, koja podsjetila na pomoć bratskog grčkog naroda srpskoj vojsci tokom boravka na ostvu Krfu.

Ona je istakla da za Srbije sloboda ni danas nema cijenu, ni alternativu.

- Samo kada živimo u miru možemo da radimo, gradimo i napredujemo u svakom smislu, sanjamo velike snove, ostvarujemo nove ideje, da bi naša Srbija bila još bolje mesto za život svih njenih građana. Zato se svom snagom, svim srcem i svakog trena borimo za našu Srbiju, za mir i prosperitet, za slobodu - naglasila je ona.

Kisićeva je upisala u Spomen-knjigu: "Srpski junaci, zauvek ćemo pamtiti vaše stradanje i patnju, ali i vašu hrabrost i borbu kako bismo mi danas živeli u miru i slobodi. Na tome smo vam večno zahvalni. Živela Srbija!".

Počast srpskoj vojsci na ostrvu Vido odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, opštine Centralni Krf, policije i vojske Krfa, predstavnici udruženja opredijeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kolubarska bitka - put u slavu Kolubarska bitka - put u slavu
Srpski cvijet izuzetne ljepote danas stavite na rever i budite ponosni Srpski cvijet izuzetne ljepote danas stavite na rever i budite ponosni
U petak obilježavanje 145 godina od rođenja Isidore Sekulić U petak obilježavanje 145 godina od rođenja Isidore Sekulić
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  11h 18m
  6
 • Teatar u sarajevskih Srba
  2h 53m
  0
 • Džudo klub „Romanija“ iz Pala uspješan u Vojkovićima
  7h 15m
  0
 • Završeni četvrti "Dani Sloge" u Sabornoj crkvi u Sarajevu
  9h 23m
  0
 • Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
  9h 40m
  0