Godišnjica osveštanja Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru

16.10.2024. 08:42
1
IZVOR: srna.rs

U Mostaru je 17. oktobra 2004. godine osveštana Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, prvi pravoslavni hram u dolini Neretve koji je potpuno obnovljen nakon rušenja u ratu devedesetih godina prošlog vijeka.

Crkva Rođenja Prevete Bogorodice pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i nalazi se istočno od centra Mostara, u dijelu grada koji se zove Bjelušine, na uzvišenju iznad ostataka Saborne crkve i stare pravoslavne škole.

Crkva u arhitektonskom smislu predstavlja tipično hercegovačko sakralno zdanje, jednostavne pravougaone osnove, te srazmjerno malih dimenzija sa unutrašnjom polukružnom oltarskom apsidom.

Mjereno sa spoljašnje strane, dužina Crkve Rođenja Presvete Bogorodice iznosi 13,2 metra, a širina 9,2 metra, dok je sa unutrašnje strane dužina 12,25 metara, a širina 7,75 metara.

Tokom rata u BiH, u dejstvima hrvatsko-muslimanskih snaga, teško je oštećena krovna konstrukcija i izgorio je cijeli enterijer Crkve, uključujući galeriju sa drvenim ukrasnim elementima.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice nacionalnim spomenikom BiH.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    SLAVA BOGU 16.10.2024. 10:17
    U crkvi se nalaze netruležne mošti SVETOG LEONTIJA slava mu i milost. Saborna crkva u Mostaru je minirana 1992. godine. Njena obnova počela 2009. godine, prilikom priprema eshumiran je grob mitropolita Leontija u petak 13. novembra 2009. Tada je utvrđeno da je telo mitropolita Leontija u potpunosti sačuvano kao netruležno i sa počastima je preneto u staru crkvu Rođenja Presvete Bogorodice gde će počivati dok se ne obnovi Saborni hram. Sveti Leontije moli Boga i Presvetu Bogorodicu za nas.
Povezane vijesti
Raste broj stradalih u Jablanici: Potraga za šestoro nestalih osoba Raste broj stradalih u Jablanici: Potraga za šestoro nestalih osoba
Vladika Dimitrije, konzul Gujić i mostarsko sveštenstvo obišli Konjic i Jablanicu i ponudili pomoć Vladika Dimitrije, konzul Gujić i mostarsko sveštenstvo obišli Konjic i Jablanicu i ponudil...
Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
Najčitanije
  • U Sarajevu preminula djevojčica (16) nakon vađenja zuba
    17h 10m
    0
  • Zemljotres u BiH
    18h 21m
    0
  • Mogu li ženska djeca naslijediti krsnu slavu?
    19h 23m
    16
  • Potvrđena optužnica protiv žene koja je pijana napala sestru u Istočnoj Ilidži
    18h 25m
    0
  • Istorijski trenutak: Crna Gora na putu vraćanja srpskog identiteta
    15h 1m
    4