Na poljoprivrednom simpozijumu 680 radova iz 80 zemalja

05.10.2023. 18:27
0
IZVOR: srna.rs

Na Jahorini je danas otvoren Međunarodni poljoprivredni simpozijum "Agrosim 2023", na kojem će biti prezentovani radovi iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, ekologije i zaštite životne sredine, te proizvodnje i prerade hrane, za koji je prijavljeno 680 radova iz 80 zemalja.

Otvaranju je prisustvovao i pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić, koji je rekao da se na ovakvim skupovima mogu čuti naučna dostignuća iz oblasti poljoprivrede koja se u posljednje vrijeme susreće sa globalnom, ekonomskom i političkom krizom, ali i klimatskim i elementarnim nepogoda koje prave probleme u proizvodnji.

Lalić je istakao da je resorno ministarstvo dosta toga uradilo u oblasti digitalizacije poljoprivrede i da ima dobre informacione sisteme koje su implementirali, a putem kojih mogu da prate šta se odvija na terenu, izvrše određene kontrole, te eliminišu nepravilnosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i organizator Simpozijuma Vesna Milić rekla je novinarima da će 14. po redu skup ponuditi nove aktuelnosti u poljoprivredi i uvođenje IT sektora u poljoprivrednu proizvodnju.

Milićeva je navela da će naučni radnici iz Italije, Finske i Katara predstaviti tri uvodna referata, te dodala da će rad biti organizovan paralelno u sedam sekcija i usmeno će biti prezentovano oko 160 naučnih radova, dok će ostali radovi biti predstavljeni u okviru poster sekcije.

Ona je istakla da svi zajedno nastoje da riješe problem nestašice hrane i povećanja cijena i ovakav Simpozijum je upravo prilika za to.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da je Kina ogromna poljoprivredna zemlja koja je zainteresovana za poljoprivredne resurse BiH.

- Saradnja sa BiH je još na primarnoj fazi, ali vjerujemo da ćemo imati sve više rezultata iz poljoprivrede, kao i da ćemo dogovoriti saradnju u oblasti pčelarstva i proizvodnje mlijeka - rekao je Đi.

On je istakao da je u kineskoj inicijativi "Pojas i put" poljoprivreda najvažnija oblasti, te da je tokom deset godina izvršeno više od 600 projekata sa više od 80 zemalja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić naveo je da je "Agrosim" Simpozijum prepoznat širom svijeta, te da sadrži naučne radovi koji mogu biti primijenjeni u praksi.

- Treba nam mladih ljudi koji će u oblasti poljoprivrede da se stručno obrazuju na našem Poljoprivrednom fakultetu i svojim radom doprinesu da se nivo proizvodnje hrane i svih prehrambenih proizvoda u Republici Srpskoj poveć - rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio da će grad Istočno Sarajevo zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i privatnom kompanijom na proljeće formirati preduzeće koje će raditi na angažovanju mladih stručnjaka.

Tarik Jasan sa Katarskog univerziteta naveo je da će njegovo izlaganje biti o digitalnoj poljoprivredi i svim faktorima koji mogu da unaprijede ovu oblast.

On je podsjetio da je Katar pustinjska zemlja i da je poljoprivrednu proizvodnju teško ostvariti, te da zato digitalne tehnologije daju nadu da će podići proizvodnju.

Hamid el Bilali iz Međunarodnog centra za napredne agronomske studije Mediteranskim agronomskog instituta iz Barija rekao je da je BiH bogata resursima koji su ključni za razvoj agrarnih politika.

Bilali je istakao da se poljoprivredna proizvodnja u BiH izvodi na tradicionalan način i da je zato Simpozijum važan kako bi donio i BiH i poljoprivrednicima nove tehnologije i inovacije koje će im pomoći da modernizuju svoju proizvodnju.

Učesnici Simpozijuma moći će da direktno promovišu institucije i aktivnosti, proizvode, usluge, inovacije, uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore i razmijene znanja i ideje u poljoprivredno prehrambenom sektoru.

Simpozijum organizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa partnerima Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i Mediteranskim agronomskim institutom iz Barija, uz saradnju sa 40 institucija iz zemlje i svijeta.

Simpozijum koji se održava u hotelu "Termag" i "Vučko" trajaće do nedjelje, 8. oktobra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg
Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini
Koliko urbanizacija Jahorine doprinosti razvoju opštine Pale i njenim stanovnicima? (VIDEO) Koliko urbanizacija Jahorine doprinosti razvoju opštine Pale i njenim stanovnicima? (VIDEO)
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 22m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    7h 46m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    6h 1m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 30m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    7h 40m
    0