На пољопривредном симпозијуму 680 радова из 80 земаља

05.10.2023. 18:27
0
ИЗВОР: srna.rs

На Јахорини је данас отворен Међународни пољопривредни симпозијум "Агросим 2023", на којем ће бити презентовани радови из области пољопривреде, шумарства, екологије и заштите животне средине, те производње и прераде хране, за који је пријављено 680 радова из 80 земаља.

Отварању је присуствовао и помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој Републике Српске Саша Лалић, који је рекао да се на оваквим скуповима могу чути научна достигнућа из области пољопривреде која се у посљедње вријеме сусреће са глобалном, економском и политичком кризом, али и климатским и елементарним непогода које праве проблеме у производњи.

Лалић је истакао да је ресорно министарство доста тога урадило у области дигитализације пољопривреде и да има добре информационе системе које су имплементирали, а путем којих могу да прате шта се одвија на терену, изврше одређене контроле, те елиминишу неправилности у пољопривредној производњи.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву и организатор Симпозијума Весна Милић рекла је новинарима да ће 14. по реду скуп понудити нове актуелности у пољопривреди и увођење ИТ сектора у пољопривредну производњу.

Милићева је навела да ће научни радници из Италије, Финске и Катара представити три уводна реферата, те додала да ће рад бити организован паралелно у седам секција и усмено ће бити презентовано око 160 научних радова, док ће остали радови бити представљени у оквиру постер секције.

Она је истакла да сви заједно настоје да ријеше проблем несташице хране и повећања цијена и овакав Симпозијум је управо прилика за то.

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је да је Кина огромна пољопривредна земља која је заинтересована за пољопривредне ресурсе БиХ.

- Сарадња са БиХ је још на примарној фази, али вјерујемо да ћемо имати све више резултата из пољопривреде, као и да ћемо договорити сарадњу у области пчеларства и производње млијека - рекао је Ђи.

Он је истакао да је у кинеској иницијативи "Појас и пут" пољопривреда најважнија области, те да је током десет година извршено више од 600 пројеката са више од 80 земаља.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић навео је да је "Агросим" Симпозијум препознат широм свијета, те да садржи научне радови који могу бити примијењени у пракси.

- Треба нам младих људи који ће у области пољопривреде да се стручно образују на нашем Пољопривредном факултету и својим радом допринесу да се ниво производње хране и свих прехрамбених производа у Републици Српској повећ - рекао је Ћосић.

Ћосић је поручио да ће град Источно Сарајево заједно са Пољопривредним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву и приватном компанијом на прољеће формирати предузеће које ће радити на ангажовању младих стручњака.

Тарик Јасан са Катарског универзитета навео је да ће његово излагање бити о дигиталној пољопривреди и свим факторима који могу да унаприједе ову област.

Он је подсјетио да је Катар пустињска земља и да је пољопривредну производњу тешко остварити, те да зато дигиталне технологије дају наду да ће подићи производњу.

Хамид ел Билали из Међународног центра за напредне агрономске студије Медитеранским агрономског института из Барија рекао је да је БиХ богата ресурсима који су кључни за развој аграрних политика.

Билали је истакао да се пољопривредна производња у БиХ изводи на традиционалан начин и да је зато Симпозијум важан како би донио и БиХ и пољопривредницима нове технологије и иновације које ће им помоћи да модернизују своју производњу.

Учесници Симпозијума моћи ће да директно промовишу институције и активности, производе, услуге, иновације, успоставе нове пословне контакте и сарадњу, креирају нове пројектне идеје, потпишу различите партнерске уговоре и размијене знања и идеје у пољопривредно прехрамбеном сектору.

Симпозијум организује Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву са партнерима Пољопривредним факултетом из Београда и Медитеранским агрономским институтом из Барија, уз сарадњу са 40 институција из земље и свијета.

Симпозијум који се одржава у хотелу "Термаг" и "Вучко" трајаће до недјеље, 8. октобра.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 41m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 36m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 25m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 47m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    16h 2m
    0