Na putevima u BiH lani poginulo 222 ljudi

11.03.2023. 12:06
0
IZVOR: srna.rs

Na putevima u BiH tokom prošle godine dogodila se ukupno 31.321 saobraćajna nezgoda od kojih je u 7.230 poginulo 222 lica, podaci su entiteskih nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Tokom prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Federaciji BiH /FBiH/ poginulo je 116 lica, što je manje za 34 poginula lica u odnosu na 2021. godinu i predstavlja 52,25 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

U Brčko distriktu protekle godine poginulo je šest osoba, dok je broj poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj iznosio 100 i u odnosu na 2021. godinu smanjen za jedno poginulo lice, a predstavlja 45,05 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

U saobraćajnim nezgodama u BiH lani su 1.554 lica zadobila teže, a 8.704 lica pretrpjela su lakše tjelesne povrede, saopšteno je iz Bihamka.

- Na osnovu podataka može se zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nezgoda, od toga blizu 20 sa poginulim/povrijeđenim licima - navodi se u saopštenju.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselja, a zatim na magistralnim, lokalnim, regionalnim, ali i na auto-putevima.

Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda na putevima u BiH prošle godine registrovana je 24.091 sa materijalnom štetom.

- Veliki broj saobraćajnih nezgoda rezultat je nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju - navode iz Bihamka.

U saopštenju se dodaje da su nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, kao i vožnja pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra oblačno sa kišom Sutra oblačno sa kišom
Američki bombarderi sutra nadlijeću BiH Američki bombarderi sutra nadlijeću BiH
Sutra nestabilno uz čestu kišu i pljuskove Sutra nestabilno uz čestu kišu i pljuskove
Najčitanije
 • Dimljeni kozji delikates sir Marka Nikolića iz Sokoca (FOTO)
  23h 19m
  0
 • U sudaru autobusa i automobila povrijeđeno desetoro djece
  6h 9m
  1
 • Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja
  10h 14m
  0
 • Anđela Vuković na papiru oživljava likove iz književnih djela (FOTO)
  9h 15m
  0
 • Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila
  6h 54m
  2