Na republičkom nivou biće obilježavana još dva događaja

12.10.2020. 12:54
0
IZVOR: SRNA

Na republičkom nivou biće obilježavana još dva događaja - Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu u NDH i Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine - operacija Halijard-Vazdušni most u rejonu Doboja, selo Bojanić, odlučio je danas na sjednici Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

- Dan sjećanja na ubijenu djecu u NDH biće obilježavan u Gornjem Jelovcu, 19. jula kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gdje je sahranjeno 312 ubijenih lica iz Jelovca i okolnih sela, među kojima je i 75 djece mlađe od 14 godina. Ovo je mjesto stravičnog pokolja u širem području Kozare, u kojem se nalaze tri masovne grobnice ubijenih civila u Drugom svjetskom ratu - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Bestijalnost NDH najbolje oslikavaju zločini nad djecom, jer je za njih ustaška vlast organizovala posebne dječije logore od kojih su, pored Jasenovca, najpoznatiji Jastrebarsko i Sisak.

- Prema podacima istoričara Dragoja Lukića, na stratištima logora Jasenovac umoreno je 19.432 dječaka i djevojčica, što je najveće stradanje djece u ovom dijelu svijeta. Samo sa područja Kozare, u logor Jasenovac odvedeno je i ubijeno 11.194 djece, koja su u prosjeku imala šest godina - podsjećaju u Odboru.

Odbor je prihvatio inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da 3. oktobra bude obilježavano Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine - operacija Halijard-Vazdušni most u rejonu Doboja, selo Bojanić.

Operacija Halijard je bila najveća akcija spasavanja savezničkih snaga, koja se odigrala u Drugom svjetskom ratu.

Ovu operaciju 1944. godine zajedno su izvodile vazdušne snage SAD i Jugoslovenska vojska u otadžbini.

Na ovaj način su spasili više od 500 savezničkih pilota.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra isplata aprilskih penzija Sutra isplata aprilskih penzija
„Pronađi me“ uskoro i u Srpskoj „Pronađi me“ uskoro i u Srpskoj
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    13h 24m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    22h 16m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    16h 7m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    10h 59m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    19h 52m
    0