На републичком нивоу биће обиљежавана још два догађаја

12.10.2020. 12:54
0

На републичком нивоу биће обиљежавана још два догађаја - Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ и Спасавање савезничких пилота 1944. године - операција Халијард-Ваздушни мост у рејону Добоја, село Бојанић, одлучио је данас на сједници Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

- Дан сјећања на убијену дјецу у НДХ биће обиљежаван у Горњем Јеловцу, 19. јула код масовне гробнице у засеоку Мацуре, гдје је сахрањено 312 убијених лица из Јеловца и околних села, међу којима је и 75 дјеце млађе од 14 година. Ово је мјесто стравичног покоља у ширем подручју Козаре, у којем се налазе три масовне гробнице убијених цивила у Другом свјетском рату - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Бестијалност НДХ најбоље осликавају злочини над дјецом, јер је за њих усташка власт организовала посебне дјечије логоре од којих су, поред Јасеновца, најпознатији Јастребарско и Сисак.

- Према подацима историчара Драгоја Лукића, на стратиштима логора Јасеновац уморено је 19.432 дјечака и дјевојчица, што је највеће страдање дјеце у овом дијелу свијета. Само са подручја Козаре, у логор Јасеновац одведено је и убијено 11.194 дјеце, која су у просјеку имала шест година - подсјећају у Одбору.

Одбор је прихватио иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да 3. октобра буде обиљежавано Спасавање савезничких пилота 1944. године - операција Халијард-Ваздушни мост у рејону Добоја, село Бојанић.

Операција Халијард је била највећа акција спасавања савезничких снага, која се одиграла у Другом свјетском рату.

Ову операцију 1944. године заједно су изводиле ваздушне снаге САД и Југословенска војска у отаџбини.

На овај начин су спасили више од 500 савезничких пилота.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Сарајеву једна особа новозаражена вирусом корона
Пољопривредници не одустају од ранијих захтјева
Усвојен план вакцинације против вируса корона
Најчитаније
 • Паљанин осумњичен због злоупотребе службеног положаја
  14h 53m
  0
 • Ухапшено лице због крађе у Палама
  21.01.2021
  0
 • Паљанин први допливао до Часног крста на Перућцу
  20.01.2021
  3
 • Лубура: Имам потврду да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу
  21.01.2021
  1
 • Преминула Мира Фурлан
  22h 22m
  0