Na Sokocu obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

11.11.2019. 13:42
0
IZVOR: Katera

Predstavnici Gradske uprave Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini i članovi Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine položili su danas vijence na Spomenik solunskim borcima na Sokocu i obilježili Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević rekao je novinarima da je ovo veliki datum za srpsku istoriju, a njen dio su i heroji sa prostora Romanije.

-Herojstvo svih srpskih boraca nas zavjetuje da slijedimo ono što su oni radili prije više od 100 godina. Srbi kada su jedinstveni i kada imaju u vidu opšti, a ne lični interes onda mogu da postignu sve - istakao je Kovačević.

Opština Sokolac jedna je od rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja ima spomenik podignut u čast Solunskim borcima i koja pridaje pažnju obilježavanju značajnih datuma iz Velikog rata.

Slika

-Sa ovih prostora bilo je oko 400 solunskih dobrovoljaca koji su učestvovali u Prvom svjetskom ratu na strani pobjedničih snaga. Romanija i Sokolac uvijek su bili za slobodu i nikada nisu podržavali okupaciju - izjavio je načelnik Sokoca Milovan Bjelica i  zahvalio se predstavnicma Ambasade Srbije u BiH što svake godine dolaze na ovaj dan kod Spomenika solunskom borcu na Sokocu, te polažu vijence i odaju počast junacima koji su izvojevali veliku pobjedu.

Iz Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine podsjetili su da je ovaj spomenik podignut 2008. godine i da su na njemu upisana imena 356 junaka, a da još oko 40 imena nedostaje na tom spisku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede Mitropolit Hrizostom: Priprema za radosni trenutak pobjede
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 28m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 12m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 57m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 56m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    6h 2m
    0