Na Stupu do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri lica

24.11.2021. 14:39
0
IZVOR: SRNA

Na lokalitetu u sarajevskom naselju Stup do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri lica, a pretpostavlja se da taj broj nije konačan, jer će ekshumacija, koja je počela jutros, biti vršena do kraja dana.

Portparol Instituta za nestala lica BiH Emza Fazlić rekla je novinarima da se prema pretpostavkama ljekara patologa najvjerovatnije radi o starijim posmrtnim ostacima, koji, kako kaže, nisu u mandatu Instituta.

- Do kraja dana ćemo znati šta će se tačno pronaći, a nakon pato-histološke analize i kriminalističko-tehničke obrade, tačno će se utvrditi starost kostiju, da li pripadaju mandatu Instituta i da li će se izvršiti identifikacija putem DNK metode - rekla je Fazlićeva.

Ona je dodala da će se posmrtni ostaci nakon ekshumacije prebaciti u kosturnicu "Sveti Marko" u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, gdje će se raditi njihova obrada.

Posmrtni ostaci pronađeni su prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge u sarajevskom naselju Stup, nakon je Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda BiH izdavanje naredbe za ekshumaciju na tom lokalitetu.

Tužilaštvo je saopštilo da istražilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine, koordiniše rad ovlaštenih lica, te da su prisutni ljekar-patolog sudske medicine, kao i policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo koji obezbjeđuju lokaciju.

Fazlićeva je potvrdila i da je na otpadu građevinskog materijala na Butmiru, u opštini Ilidža, prošlog četvrtka pronađena kesa u kojoj su se nalazile najmanje dvije lobanje.

- Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo ti posmrtni ostaci su izuzeti i transportovani u prosekturu groblja `Bare`, gdje će se obraditi i utvrditi o čemu se radi u ovom slučaju - rekla je Fazlićeva.

Ona je navela da su, nakon prijave jednog stanovnika da su u naselju Kovači u dimnjaku pronađeni posmrtni ostataci, istražioci Instituta i antropolozi utvrdili da se radi o životinjskim kostima.

Današnjoj eksumaciji prisustvovale su i članice Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, koje godinama tragaju za svojim najmilijim.

Član Organizacije Mirjana Cabo je izjavila da se, prema njihovim podacima, u Sarajevu traga za još 196 nestalih Srba, a na lokaciji na Stupu za posmrtnim ostacima Milana Došle i Dragana Čarapića.

- Tužno je da samo u ovakvim prilikama nalazimo posmrtne ostatke, a u posljednjih mjesec dana nismo ni znali da su vršena kopanja i gdje su završile pronađene kosti - rekla je Cabo.

Član Organizacije Milka Kokot rekla je da je od 1992. do 1995. godine Sarajevo postalo masovna grobnica Srba.

- Od 2003. godine, brojne porodice i ja čekamo na DNK nalaze. Mislim da je krajnje vrijeme da ovako više ne dolazimo, da nas ne stavljaju iza žute trake jer, u svemu ovome, mi smo prva karika - rekla je Kokotova.

Ona traži od Tužilaštva BiH da sa porodicama nestalih organizuje sastanak kojim će odgovoriti na mnoga pitanja koja ih muče.

Današnjoj ekshumaciji prisustvovala je i Nada Starčević koja traga za suprugom Sinišom koji je nestao 8. juna 1992. godine u mjestu Dolac, između naselja Buća Potok i Pofalića.

Ona je navela da je tog dana bio muslimanski napad i da je tada nestalo devet Srba, od kojih je sedmoro pronađeno, a izvjesni Aćimović i njen suprug nisu.

- Do danas o njemu ništa ne znam i izgubila sam svaku nadu da ću ikada nešto saznati. Išla sam na sve ekhsumacije, čak i u toku rata, bez obzira na težak osjećaj koji me obuzimao - rekla je Starčevićeva, dodajući da bi joj bilo lakše kada bi pronašli bar nešto njegovo i sahrani po pravoslavnim običajima.

Ona je naglasila da je morala izvaditi smrtni list za svog supruga, u kojem stoji da je umro 27. jula 1997. godine.

- Nemam validan papir da bih mogla za njega nešto da tražim. Zaista nemam više šta da kažem. Sve ovo što se dešava je strašno - rekla je Starčevićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    16h 6m
    1
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    19h 54m
    4
  • Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
    23h 56m
    0
  • Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
    22h 54m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    5h 23m
    0