Na Trgu Srbija izvedena pokazna vježba "Zbrinjavanje hitnih stanja na terenu"

08.11.2023. 14:41
0
IZVOR: srna.rs

Na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu danas je izvedena pokazna vježba "Zbrinjavanje hitnih stanja na terenu", u okviru manifestacije "Dani Bolnice `Srbija`".

Glavna sestra u ovoj bolnici Borjana Petrović izjavila je novinarima da je vježba od velikog značaja za zdravstvene radnike, ali i učenike srednje medicinske škole, jer je edukativnog karaktera.

- Smatram da će ovo imati odjeka i na terenu, odnosno da će ovi učenici, koji su prisustvovali pokaznoj vježbi, moći da pomognu nekome kada bude potrebno - navela je Petrovićeva.

U ime Edukativnog savjeta zdravstvenih tehničara Republike Srpske medicinska sestra-tehničar Biljana Đurguz istakla je da će vježba u velikoj mjeri značiti ljudima na terenu prilikom zbrinjavanja hitnih stanja, ali i srednjoškolcima omogućiti da znaju šta ih očekuje u daljem radu.

Ona je zahvalila upravi bolnice koja ih je pozvala i dala veliko povjerenje da izvedu pokaznu vježbu.

- Imali smo zbrinjavanje velikih arterijskih krvarenja koja su opasna po život i za koje treba kratko vrijeme da se zbrinu, kako ne bi došlo do iskrvarenja i smrti. Radili smo i KPR, odnosno osnovno održavanje života /Basic Life Support/ kod zastoja srca - navela je Ćurguzova, koja je specijalista urgentne njege.

Učenica drugog razreda Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža", smjer medicinski tehničar, Jana Marvan rekla je da je pokazna vježba dobra prilika da nauči osnovne stvari potrebne za pružanje hitne pomoći, jer se nikad ne zna kada može zatrebati nekom.

U okviru manifestacije "Dani bolnice `Srbija`" za sutra je planiran škola elektrokardiografije u amfiteatru Bolnice.

U petak, 10. novembra, posljednjeg dana manifestacije, planiran je Simpozijum doktora medicine, čija tema će biti kardiometabolički sindrom - "Savremeni pristup u dijagnostici i liječenju".

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 15m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    12h 13m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    20h 39m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    18h 54m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    20h 33m
    0