Nacrti odluka o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca i držanju domaćih životinja u Istočnoj Ilidži

18.12.2023. 11:55
7
IZVOR: katera.news

U Opštini Istočna Ilidža donesene su dvije odluke koje će se u nacrtu razmatrati na današnjoj,  26. redovnoj sjednici, a koje se tiči načina držanja i izvođenja kućnih ljubimaca, te držanju domaćih životinja na području ove lokalne zajednice.

Đorđe Čelik, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u opštini Istočna Ilidža, naveo je da će se između sjednica na kojima će se odluke usvojiti u nacrtu i prijedlogu, organizovati javne rasprave kako bi se našao najbolji način za rješavanje problema.

On je navao da odluka o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca podrazumijeva opšte uslove držanja ljubimaca na području Istočne Ilidže, u stambenim zgrada i drugim objektima, uslove izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine kao i način postupanja sa neregistovanim, napuštenim i izgubljenim životinjama.

Neke od odluka o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca su osiguranje kućnim ljubimcima držanje u skladu sa njihovim potrebama, osigurati prostore koji odgovaraju njihovoj veličini, zaštitu od vremenskih neprilika i drugih nepovoljnih uticaja okoline, označiti mikročipom pse i vakcinisati protiv bjesnila i evidentirati u skladu sa Zakonom, osigurati kućnim ljubimcima redovnu i pravilnu ishranu, te trajno omogućiti pristup svježoj pitkoj vodi, redovno održavati čistim prostor u kojem borave kućni ljubimci i brinuti se o njihovom zdravlju.

Takođe, vlasnik kućnog ljubimca dužan je da osigura da životinja nije opasna za okolinu i da ne narušava javni red i mir, te da po pritužbi komšija odmah preduzme odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo narušavanje kućnog reda.

- Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vršiće nadležna inspekcija grada Istočno Sarajevo, komunalna policija u Istočnoj Ilidži i pripadnici MUP-a Srpske – rekao je on.

Kako ističe, odluka o držanju domaćih životinja, kopitara, papkara, pernatih životinja i pčela, na području ove lokalne zajednice, utvrđuje i reguliše uslove držanja domaćih životinja.

- Ovom odlukom se zabranjuje držanje domaćih životinja u prvoj i drugoj zoni, dok je u ostalim zonama dozvoljeno držanje domaćih životinja uz poštovanje posebnih uslova. Objekti moraju biti izgrađeni od čvrstih materijala i dovoljno udaljeni od susjednih prcela – naveo je on.

Čelik je dodao da će stanovnici nakon usvajanja ove odluke na Skupštini opštine Istočna Ilidža, koja je planirana za mart 2024. godine, imati dovoljno vremena da se prilagode i ispoštuju nove propise i odluke.

- Na području, odnosno u zonama gdje je zabranjeno držanje domaćih životinja, vlasnici domaćih životinja dužni su u roku od šest mjeseci, od dana stupanja na snagu ove odluke, da uklone domaće životinje i da objektima u kojima su se nalazile domaće životinje promjene namjenu – pojasnio je on.

Čelik je pojasnio da građani pčele mogu držati tokom cijele godine dozvoljeno je držanje pčela na parcelama individualnog stanovanja, poljoprivrednom zemljištu koje se nalaze u petoj i šestoj zoni, uz poštovanje posebnih uslova.

- Pčele se mogu držati u trećoj i četvrtoj zoni u zimskom periodu od 1. 11. do 1. 4.  – naveo je on, dodajući da će nadzor nad sprovođenjem ove odluke vršiti nadležna inspekcija grada Istočno Sarajevo i komunalna policija u Istočnoj Ilidži.

Velibor Stefanović, predstavnik grupe građana koja je inicirala rješavanje ovih problema, rekao je da je važno da se građani uključe u raspravu i ukažu na neke nedostatke, te da se zajedničkim radom mogu donijeti odluke koje će prihvatiti i vlasnici kućnih ljubimaca i oni koji to nisu.

U nastavku pročitajte obje odluke.

ODLUKA O NAČINU DRŽANjA I IZVOĐENjA KUĆNIH LjUBIMACA

OPŠTE ODREDBE

Predmet odluke

Član 1

Ovom Odlukom određuje se način i uslovi držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javnepovršine kao i način postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima na području opštine Istočna Ilidža.

Pojmovi

Član 2

Pojedini pojmovi u ovoj Odluci imaju sljedeće značenje:

1) kućni ljubimci su psi, domaće mačke, domaće ptice, mali glodari, terarijumske, akvarijumske i druge životinje koje se uzgajaju ili drže radi društva, rekreacije, zaštite i pomoći čovjeku;

2) vlasnik, držalac ili imalac kućnog ljubimca je svako fizičko i pravno lice koje je odgovorno za kućnog ljubimca i brine se za njih, njihovo zdravlje i dobrobit;

3) izgubljeni kućni ljubimac je onaj koji je napustio imaoca bez njegove volje;

4) napušteni kućni ljubimac je onaj koju imalac svjesno napusti;

5) opasne životinje su psi koje zbog neodgovarajućih uslova držanja i postupanja sa njima mogu ugroziti zdravlje i sigurnost ljudi i životinja, te koje pokazuju napadačko ponašanje prema čovjeku kao i one vrste pasa koje su zakonom i podzakonskim aktima definisane kao takve;

6) pas lutalica je svaki pas koji nije pod izravnom / neposrednom kontrolom vlasnika, što može uključivati i napuštenog / izgubljenog psa. U ovu kategoriju se svrstavaju psi:

a) koji imaju vlasnika, ali ipak slobodno lutaju i nisu pod kontrolom imaoca ili pod nadzorom kroz određeno vrijeme,

b) psi koji slobodno lutaju i nemaju vlasnika,

v) divlji psi koji su u stvari domaći psi koji su se vratili u divlje stanje i više nisu direktno ovisni o ljudima što se tiče uspješnog razmnožavanja.

7) prihvatilišta za životinje su prostori u kojima se smještaju pronađene (napuštene i izgubljene) životinje na dalju brigu i moguće udomljavanje;

8) higijeničarska služba je služba za prikupljanje napuštenih, izgubljenih i životinja bez vlasnika/lutalice, i predaje ih u prihvatilišta za životinje;

9) hotel ili pansion za kućne ljubimce služi za komercijalno čuvanje i smještaj vlasničkih pasa, mačaka i dr. kućnih ljubimaca;

10) Dvorište je dio građevinske parcele, ograđen ili neograđen, koji pripada stambenoj zgradi, porodičnoj kući ili poslovnom objektu;

11) Javne površine su: javne saobraćajne površine, javne zelene površine, površine oko objekata javne namjene, javne površine i površine koje planskim dokumentom nisu određene kao površine javne namjene, a dostupne su većem broju građana, kao što su izgrađene i uređene saobraćajne i zelene površine unutar i između blokova zgrada, pasaži, groblja, dječija igrališta, cvijetnjaci, sportski tereni, te neograđena dvorišta škola i vrtića, i sl.

USLOVI I NAČIN DRŽANjA KUĆNIH LjUBIMACA

Opšti uslovi držanja kućnih ljubimaca

Član 3

Vlasnik kućnog ljubimca je dužan:

1. Osigurati kućnim ljubimcima držanje u skladu sa njihovim potrebama;

2. Kućnim ljubimcima osigurati prostor koji odgovaraju njihovoj veličini, zaštitu od vremenskih neprilika i drugih nepovoljnih uticaja okoline;

3. Označiti mikročipom pse i vakcinisati protiv bjesnila i evidentirati u skladu sa Zakonom;

4. Osigurati kućnim ljubimcima redovnu i pravilnu ishranu, te trajno omogućiti pristup svježoj pitkoj vodi;

5. Redovno održavati čistim prostor u kojem borave kućni ljubimci i brinuti se o njihovom zdravlju.

Član 4

Vlasnik kućnog ljubimca dužan je da osigura da životinja nije opasna za okolinu i da ne narušava javni red i mir.

Član 5

Vlasnik kućnog ljubimca dužan je po pritužbi komšija odmah preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo narušavanje kućnog reda.

Uslovi držanja kućnih ljubimaca u stambenim zgradama i drugim objektima

Član 6

Kućni ljubimac koji se nalazi u dvorištu preduzeća, ako ga radnici tog preduzeća hrane i čuvaju, smatra se da je pas vlasništvo tog preduzeća.

Član 7

(1) Pas koji se drži u neograđenom dvorištu ili vrtu mora biti vezan ili smješten u ograđenom prostoru (boksu).

(2) Mjesto za vezanje psa kao i za postavljanje ograđenog prostora (boksa) mora biti pozicionirano u dvorištu ili vrtu tako da ni na koji način životinja ne ometa javni red i mir, kao i sigurnost prolaznika i stanovnika u neposrednom susjedstvu.

Član 8

(1) Pas koji se drži u ograđenom dvorištu ili vrtu, nije obavezno da bude vezan uz uslov, da ograda visinom i čvrstoćom osigurava da pas ne može izaći van dvorišta, odnosno da ograda osigurava bezbjednost prolaznika i stanovnika u neposrednoj blizini.

(2) Vlasnik je obavezan da postavi na vidljivom mjestu oznaku koja upozorava na psa i da ima ispravno zvonce na ulaznim dvorišnim ili vrtnim vratima.

Član 9

(1) Vlasnicima kućnih ljubimaca u objektima zajedničkog stanovanja dozvoljeno je držanje kućnih ljubimaca ukoliko ne ometaju kućni red, ako se drže u skladu sa odgovarajućim higijenskim uslovima.

(2) Kućni ljubimci se mogu držati u stambenom prostoru u kojem kućni ljubimci i njihovi vlasnici zajedno borave.

(3) Zabranjeno je držati kućnog ljubimca u zajedničkim prostorijama u stambenim zgradama (hodnici, stepeništa, liftovi, podrumski i tavanski prostor).

(4) Objekti u kojima se drže kućni ljubimci moraju da budu izgrađeni, konstruisani, održavani i korišteni na način da sprečavaju nekontrolisani izlazak kućnih ljubimaca

(5) Dozvoljeno je uvođenje psa ili mačke u lift stambenog objekta samo ukoliko je prazan.

(6) Prilikom korištenja lifta, stepeništa i hodnika stambenog objekta, pas mora biti pod neposrednom kontrolom imaoca.

(7) Na balkonu, lođi ili terasi zabranjenio je držati, odnosno zatvarati ili duže vrijeme ostavljati kućnog ljubimca.

Član 10

(1) Vlasnik kućnog ljubimca dužan je brinuti o čistoći zajedničkih prostorija i površina u kojima se kreću kućni ljubimci, te odmah očistiti i oprati površinu koju je njegov kućni ljubimac na bilo koji način onečistio (hodnici, stepeništa, liftovi, podrumski i tavanski prostor).

(2) Zaprljane površine poslije čišćenja je potrebno dezinfikovati.

Član 11

Ukrasne i egzotične ptice (papagaji, ptice pjevačice i sl.) mogu se držati na balkonu, lođi ili terasi pod uslovom da se ne ugrožavaju susjedi i prolaznici i ne zagađuje životna sredina.

Član 12

Vlasnik kućnog ljubimca koji se o njemu ne može brinuti u skladu sa obavezama iz člana 3. ove odluke, dužan je pronaći udomitelja, udruženje ili osobu koja će se o njemu brinuti ili ga predati u prihvatilište za životinje, koje je osnovano u skladu sa Zakonom, te je dužan snositi troškove do udomljenja ili drugog načina zbrinjavanja životinje.

Uslovi izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine

Član 13

(1) Vlasnik psa pri izvođenju psa na javne površine, mora imati propisanu ispravu o registraciji psa, koju je na zahtjev ovlaštenog službenog lica dužan pokazati.

(2) Izvođenje opasnih pasa na javne površine dozvoljeno je samo vlasniku psa i to na povocu dužine 150 cm i sa korpom na njušci.

(3) Izvođenje psa na javne površine je dozvoljeno samo ako je pas čipovan i na povocu.

(4) Zabranjeno je puštanje pasa i ostavljanja bez nadzora na javnim površinama.

(5) Neregistovane i neoznačene pse zabranjeno je izvoditi na javne površine.

Član 14

(1) U slučajevima kada vlasnik izvodi psa na javne površine, mora sa sobom nositi i pribor za čišćenje i uklanjanje izmeta (metlica, lopatica, rukavice ili vrećica), koji je na zahtjev ovlaštenog službenog lica dužan pokazati.

(2) Vlasnik je obavezan da očisti odmah i bez odlaganja svaku površinu koja je neočišćena izmetom njegovog psa, a otpad odložiti na predviđeni način na mjesto određeno za odlaganje ovakvog otpada.

Član 15

(1) Psi se ne smiju izvoditi na površine, prostore, kao ni uvoditi u objekte na kojima je jasno istaknut znak zabrane.

(2) Odredbe prethodnog stava se ne odnose na pse-vodiće slijepih ili invalidnih lica, koji su registrovani za pomoć i koji zajedno sa imaocem imaju pravo pristupa javnim mjestima i sredstvima javnog prevoza.

Član 16

(1) Zabranjeno je izvoditi pse na javne zelene površine koje su uređene, (travnjaci, cvjećnjaci, vrtovi, žardinjere i sl.).

(2) Zabranjeno je uvoditi pse i mačke u:

 objekte koje koriste organi uprave i lokalne samouprave,

objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana,

objekte i prostore u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna djelatnost i obezbjeđuje smještaj i boravak i ishrana djece, učenika i studenata,

objekte za proizvodnju, smještaj i promet lijekova,

objekte za proizvodnju, smještaj i promet životnih namirnica,

vjerske objekte,

sredstva javnog prevoza,

 javne komunalne objekte kao što su pijace, groblja, spomen obilježja i sl.

sportske objekte,

dječije igralište.

(3) Uvođenje pasa i mačaka u hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte, dozvoljeno je samo uz dopuštenje vlasnika tih objekata.

Član 17

Posebnom odlukom skupštine opštine odrediće se javna površine na kojima će biti dozvoljeno slobodno izvođenje pasa bez povoca i brnjice, tzv.“park za pse“.

NAČIN POSTUPANjA S NEREGISTROVANIM PSIMA, NAPUŠTENIM I IZGUBLjENIM ŽIVOTINjAMA

Član 18

(1) Na području opštine Istočna Ilidža, zabranjeno je držanje uzgajališta kućnih ljubimaca, kao i hotela/pansiona za kućne ljubimce bez odobrenja nadležnog organa.

(2) Zabranjuje se organizovanje i rad prihvatilišta (azila) za pse kao i higijeničarske službe bez odobrenja nadležnog organa i potpisanog Ugovora sa Opštinom.

Član 19

(1) Neregistrovane i napuštene kućne ljubimce, odnosno pse i mačke, kao i druge životinje bez nadzora koje se slobodno kreću po javnim površinama, hvataju i zbrinjavaju higijeničarska služba i prihvatilište za životinje.

(2) Hvatanje i prikupljanje kućnih ljubimaca, odnosno pasa i mačaka iz stava 1. ovog člana mora se obavljati na najhumaniji način, upotrebom savremene opreme, bez zlostavljanja i to tako da se životinji nanosi najmanje boli, patnje, straha i stresa.

Član 20

(1)Zabranjeno je napuštati kućne ljubimce.

(2)Ukoliko imalac kućnog ljubimca iz bilo kojih razloga ne može brinuti o kućnom ljubimcu na propisan način, dužan je postupiti u skladu sa članom 12. ove Odluke.

Član 21

(1) Ako kućni ljubimac ozlijedi neko lice, imalac životinje dužan je da o tome, odmah, obavjesti veterinarsku inspekciju.

(2) Ako vlasnički psi pričine štetu na domaćim životinjama ili kućnim ljubimcima, usmrćivanjem ili povređivanjem, oštećeni je dužan događaj prijaviti veterinarskom inspektoru.

NADZOR

Član 22

(1) Nadzor nad sprovođenjem ove odluke, vrši veterinarska inspekcija, komunalna policija i policija.

(2) Veterinarski inspektor ima pravo da u slučaju da se imaoci životinja ne pridržavaju odredbi ove Odluke, izrekne mjeru privremenog ili trajnog oduzimanja životinje od imaoca.

(3) Ukoliko komunalna policija nije nadležna postupati, obavjestiće nadležnui nspekciju ili druga ovlaštena tijela o saznanjima koja ima sa terena, a koja bi predstavljala povod za primjenu propisa o veterinarstvu i zaštiti i dobrobiti životinja.

KAZNENE ODREDBE

Član 23

(1) Novčanom kaznom u visini od 200 do 600 KM, kazniće se imalac kućnog ljubimca ukoliko ne postupa u skladu sa odredbama člana 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 20 i 21. ove odluke.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 4000 KM, kazniće se uzgajivačnica i hotel za pse ukoliko ne postupi u skladu sa članom 18. stav 1. ove odluke.

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 4000 KM, kazniti će se higijeničarska služba, odnosno prihvatilište za životinje ukoliko ne postupi u skladu sa članom 18. stav 2. i članom 19. ove odluke.

O D L U K A O DRŽANjU DOMAĆIH ŽIVOTINjA NA PODRUČJU OPŠTINE ISTOČNA ILIDžA

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se i regulišu uslovi za držanje domaćih životinja na teritoriji opštine Istočna Ilidža.

Član 2

Termini koji se koriste u ovoj odluci definišu se na sljedeći način:

1) Domaće životinje: sve životinje koje je čovjek domestifikovao i koje se tradicionalno gaje radi proizvodnje hrane za čovjeka, prirodnih vlakana i materijala životinjskog porijekla za dobrobit čovjeka. U smislu ove odluke to su: kopitari (konji, magarci, mule i mazge), papkari (goveda, ovce, koze i svinje), kunići, pernate životinje (patke, ćurke, kokoške, guske, golubovi, prepelice), i pčele.

2) Držalac ili imalac domaće životinje je svako fizičko lice koje je kao vlasnik, odgajivač ili čuvar, odgovorno za zdravlje i dobrobit životinja.

3) Utvrđene zone u ovoj odluci su sa svojim granicama i teritorijom koju pokrivaju određene u Odluci o uređenju prostora i građevinskom zemljištu („Službene novine grada Istočno Sarajevo“, broj 4/19, 10/21 i 19/21).

USLOVI I NAČIN DRŽANjA DOMAĆIH ŽIVOTINjA

Član 3

(1) Na području opštine Istočna Ilidža zabranjeno je držanje domaćih životinja u I i II zoni.

(2) U ostalim zonama na području opštine Istočna Ilidža dozvoljeno je držanje domaćih životinja u skladu sa posebnim uslovima propisanim ovom odlukom.

Član 4

Na području, odnosno u zonama gdje je zabranjeno držanje domaćih životinja, vlasnici domaćih životinja dužni su u roku od 6 mjeseci, od dana stupanja na snagu ove odluke, da uklone domaće životinje i da objektima u kojima su se nalazile domaće životinje promjene namjenu.

POSEBNE ODREDBE

PERNATE DOMAĆE ŽIVOTINjE

Član 5

(1) Pernata životinja može da se drži u pomoćnim objektima ili prostorijama, kao i u dvorištima individualne stambene izgradnje, u ograđenom prostoru ili kavezu, izuzev u zonama u članu 3.stav 1. ove Odluke.

(2) Pernata životinja može da se drži i na otvorenom prostoru, dvorištu, pod uslovom da je ovaj ograđen na takav način da sprečava nekontrolisan izlazak živine, kao i ulazak štetočina i uređen tako da se može higijenski održavati.

(3) Objekti za držanje pernatih životinja moraju biti izgrađeni od čvrstog materijala koji se redovno čiste i najmanje jednom godišnje kreče i dezinfikuju.

(4) Objekti iz predhodnog stava ovog člana moraju biti osvjetljeni, sa prirodnom ventilacijom, vratima okrenutim prema dvorištu i moraju se nalaziti u pozadini stambenog objekta u odnosu na glavni put ili ulicu.

Član 6

(1) Ako dvorište ili pomoćni objekat, koristi više vlasnika ili korisnika, pernata životinja se može držati pod uslovima propisanim ovom odlukom- samo ako se s tim saglase svi vlasnici odnosno korisnici dvorišta ili pomoćnog objekta.

(2) Zabranjeno je držati živinu u stambenim zgradama, balkonu, podrumu, tavanu i u drugim zajedničkim prostorijama kolektivnog stanovanja.

Član 7

Objekat ili kavez za držanje pernate životinje mora biti udaljena najmanje 20 metara od stambenog ili poslovnog objekta na susjednoj parceli.

Član 8

Golubovi se mogu držati u objektima izgrađenim na parcelama individualnog stanovanja, u posebnim prostorijama na tavanu ili u posebno izgrađenim objektima ili kavezima, u dvorištu, izuzev u zonama u članu 3. stav 1. ove Odluke.

Član 9

(1) Golubovi se mogu držati u stalnim ili privremenim objektima.

(2) Za držanje više od 10 golubova, mora se izgraditi stalni objekat u dvorištu, ili posebna prostorija na tavanu, a za držanje do deset golubova može se izgraditi privremeni objekat, kao što je kavez od dasaka, žice ili drugog sličnog materijala.

(3) Podovi stalnih i privremenih objekta za držanje golubova moraju biti izrađeni od nepropustivog materijala koji se mora redovno čistiti, i po potrebi najmanje dva puta godišnje dezinfikovati.

(4) Odgajivači rasnih golubova mogu držati golubove samo u porodičnim stambenim objektima, dvorištu i drugim odgovarajućim objektima uz uslov da time ne zagađuju čovjekovu okolinu.

Član 10

Ako dvorište, tavan ili pomoćni objekat koristi više vlasnika ili korisnika, golubovi se mogu držati pod uslovima propisanim ovom Odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici dvorišta, tavana ili pomoćnog objekta.

KUNIĆI

Član 11

(1) Kunići se mogu držati u pomoćnim objektima i prostorijama kao i u dvorištima indivudualne stambene izgradnje, u ograđenom prostoru ili u kavezu.

(2) Navedeni objekti moraju da budu izgarđeni od tvrdog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati.

(3) U navedenim objektima mogu se držati najviše dva kunića na 1m².

(4) Ako dvorište, pomoćni objekat, ili prostorije koristi više vlasnika ili korisnika, kunići se mogu držati pod uslovima propisanim ovom Odlukom samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici dvorišta, pomoćnog oblekta ili prostorije.

KOPITARI, PAPKARI

Član 12

(1) Na izgrađenim parcelama individualnog stanovanja, mogu se držati kopitari i papkari u posebno izgrađenim objektima – štalama, koje se moraju nalaziti pozadi stambenih objekata u odnosu na glavni put ili ulicu i koje moraju biti osvjetljene sa prirodnom ventilacijom i vratima okrenutim prema dvorištu, izuzev u zonama navedenim u članu 3.stav 1. ove Odluke.

(2) Objekti moraju biti izgrađeni od čvrstog materijala, pod mora biti od nepropusnog materijala i sa nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće i vode u osočnu jamu ili đubrište.

Član 13

(1) Đubrište služi za odlaganje čvrstog dijela đubriva i mora biti ukopano u zemlju, izgrađeno od betona ili drugog tvrdog materijala i sa cementnom oblogom sa unutrašnje strane debljine 5-10 cm.

(2) Osočna jama služi za prikupljanje tečnog dijela đubriva i mora biti izgrađeno od betona ili drugog vodonepropusnog materijala, sa poklopcem i sa dnom ispod nivoa đubrišta.

(3)Đubrište i osočne jame moraju biti locirane na udaljenosti najmanje 5m od ulične površine, 20m od susjednih stambenih i poslovnih objekata, 30 m od bunara i drugog objekta za snabdjevanje vodom.

Član 14

(1) Đubrište i osočne jame moraju se redovno prazniti.

(2) Čvrsti dijelovi đubriva moraju se blagovremeno odvoziti transportnim sredstvima koja onemogućavaju rasipanje, a osoka cisternama, na poljoprivredne površine van naseljenog mjesta.

(3) Zabranjeno je ispuštanje otpadnih i fekalnih voda iz đubrišta, osočnih jama, i bjekata za držanje domaćih životinja u susjedne parcele, na ulice i druge javne površine, u kanale za sakupljanje atmosferskih voda, drenažne kanale, potoke, rijeke, i na poljoprivredne površine u naseljenim mjestima kao i u šahtove gradske kanalizacione mreže.

Član 15

U štali se može držati određeni broj kopitara i papkara, zavisno od površine objekta i to:

1. goveda, konji, magarci, mazge i mule, po jedna životinja na prvih 10m², na svakih sljedećih 5m² po jedna životinja.

2. Ovce, koze, i svinje po jedna životinja na svaka 2m².

Član 16

Štale moraju biti udaljene najmanje 20 m od stambenog ili poslovnog objekta na susjednoj parceli, a najmanje 3 metra od granice susjedne parcele.

PČELE

Član 17

(1) Pčele se mogu držati na teritoriji opštine Istočna Ilidža isključivo van granica obuhvaćenih članom 3, stav 1. ove Odluke.

(2) Pčele se mogu držati pod sljedećim uslovima u III i IV zoni:

U zimskom periodu od 1. 11. do 1. 4. na zimovanju,

a) na parcelama sa objektima individualnog stanovanja mogu se u dvorištu držati pčelinjaci do 10 košnica, pod uslovom da su udaljeni najmanje 10 m od susjednih stambenih i poslovnih objekta, objekata za držanje životinja i objekata za snabdjevanje vodom, a ulaz u košnice ne smije biti okrenut prema ovim objektima.

b) Pčelinjaci preko 10 košnica mogu se postavljati na otvorenom prostoru tako da su udaljeni najmanje 50 metara od objekata navedenih u stavu 2. tačka a) ovog člana.

(3) Od 1. 4. do 1. 11. nije dozvoljeno držanje pčela u III i IV zoni.

(4) Tokom cijele godine dozvoljeno je držanje pčela na parcelama individualnog stanovanja, poljoprivrednom zemljištu koje se nalaze u V i VI zoni, uz poštovanje udaljenosti od ostalih objekata navedenih u stavu (2), tačka a) i b).

Član 18

(1) Držalac pčela mora imati pismenu saglasnost vlasnika ili korisnika zemljišta za postavljanje pčelinjaka u slučaju da pčelinjak nije postavljen na zemljištu koji je u svojini pčelara.

(2) Držalac pčela je dužan da preduzima sve mjere za redovno održavanje pčelinjih društava, kao i da će se pridržavati ostalih važećih zakonskih propisa koji uređuju ovu oblast.

NADZOR I KAZNENE ODREDBE

Član 19

(1) Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši nadležna inspekcija Grada Istočno Sarajevo i Komunalna policija.

Član 20

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 600 KM, kazniće se za prekršaj fizičko lice, ukoliko postupa suprotno odredbama članova 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17. i 18. ove odluke.

Član 26

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 600 do 1000 KM, kazniće se za prekršaj fizičko lice, ukoliko u ostavljenom roku ne postupi u skladu sa članom 4. ove odluke.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o zabrani i uslovima držanja stoke, pernate živine, kunića i kućnih ljubimaca na području opštine Istočna Ilidža („Službene novine grada Istočno Sarajevo“, broj 12/06).

Član 28

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Grada Istočno Sarajevo“.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Kultura 19.12.2023. 06:07
    Nekad su ljudi čuvali stoku,sada stoka sa povodcom šeta ljude po gradu...
  • Generic placeholder image
    Dobrinja 18.12.2023. 23:00
    Mi u zgradi imamo azil za mačke niko ne reagije umiremo od smrada šta da radimo prijavljivali smo niko ništa
  • Generic placeholder image
    Trezveni 18.12.2023. 17:04
    Vidjećemo koliko će se poštovati ovaj zakon. Staforde i rotvajĺere šetaju klinci bez povodca i korpe po parkovima i ulicama.
  • Generic placeholder image
    Građanin 18.12.2023. 17:01
    Sva Odluka je napisana da se kazne vlasnici Pasa i ostalih životinja. Nigdje nisam vidio da će Opština finansirati čipovanje pasa koje inače košta od 70 do 100 KM. Samo da se Psi moraju čipovat. Niko ne pita kako će to stanovnici platiti koji i onako žive na rubu egzistencije.
  • Generic placeholder image
    Merc 18.12.2023. 16:08
    kupio bih stan u nekoj zgradi gdje nema i neće biti kućnih ljubimaca, ako neko zna neka javi,,, živim na selu i imam psa koji boravi gdje i treba, ali na bi volio da istim stepenicama hodaju moja djeca i ljubimci
  • Generic placeholder image
    Ojjjj 18.12.2023. 15:27
    Taman sad komunalna policija ima sta da radi a ne da se coza po Lukavici i sa kafe na kafu.. Neki dan mi je dijete napao pas bez brnjice, zvao policiju dok su oni dosli covjek pobjegao sa psom, ljudina ni da pomogne djetetu....
  • Generic placeholder image
    Neko iz mase 18.12.2023. 15:22
    Nadam se da ce policija poceti kaznjavati ove "ljubitelje" pasa, setaju ih bez brnjice,kad obave velku nuždu ne ociste za svojim psom.... Sve gradjani a do juce za kravama hodali po njivama.
Povezane vijesti
Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
Najčitanije
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    21h 10m
    0
  • Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    23h 3m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    21h 48m
    1
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    8h 46m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    10h 33m
    0