Najavljene jednočasovne blokade međunarodnog auto-puta u Srbiji

11.12.2021. 12:55
0
IZVOR: bbc.com/srbija

Vlasti u Srbiji su pod pritiskom ekoloških protesta prethodna dva vikenda ove nedjelje povukle Zakon o eksproprijaciji i po hitnom postupku izmijenile Zakon o referendumu - dva osnovna zahtjeva demonstranata - neke od ekoloških organizacija najavile su nove blokade saobraćajnica i za ovu subotu.

"Kreni-promeni", jedna od organizacija inicijatora protesta, saopštila je da su ispunjeni zahtjevi koje je tražila od vlasti i da prekida proteste, ali podržava zahtjeve drugih pokreta i grupa.

Ostala ekološka udruženja i pokreti koji su do sada učestvovali u akciji, poručili su da nastavljaju akciju „sve dok se ne izbriše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim dijelovima Srbije".

Za 13 časova najavljeno je novo okupljanje u Beogradu i blokada međunarodnog auto-puta E75, kao i drugih saobraćajnica u Srbiji.

- Blokiraćemo E75, pozivam građane da dođu u što većem broju. Rio Tinto samo možemo da protjeramo ako smo zajedno - rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, lider pokreta Ekološki ustanak.

Dodao je da će blokada ovog puta, za razliku od prethodnih, trajati sat vremena - od 14 do 15 sati, budući da će biti hladno vrijeme.

Najavljeni su skupovi na više od 50 lokacija u Srbiji, kao i u Berlinu, Londonu, Pragu i Vašingtonu, a tačan spisak objavio je portal Nova.rs.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su zakonskim izmjenama „ispunjeni svi zahtjevi protesta" i da bi dalji izlazak na ulice i novi zahtjevi bili politički.

Dvije subote zaredom na poziv ekoloških organizacija, ljudi u Srbiji su blokirali mostove i važne puteve nezadovoljni načinom na koji se rješavaju problemi zaštite životne sredine, ali i zbog dva zakona za koje su smatrali da otvaraju put kompaniji Rio Tinto da pravi rudnik za iskopavanje litijuma na zapadu zemlje.

Proteste i ekološke zahtjeve su podržali i poznati sportisti, glumci, muzičari.

Grupa glumaca predvođena Svetlanom Bojković, Vesnom Čipčić i Anitom Mančić, posjetila je prethodne nedjelje loznički kraj gdje Rio Tinto namjerava da pravi rudnik, samo dan pošto je tamo bio Vučić i razgovarao sa pojedinim mještanima.

Koji su novi zahtevi protesta?

Prije svega, da se onemogući dalji rad kompanije Rio Tinto.

Isto važi i za druge kompanije koje već rade ili najavljuju rad u Srbiji, a koji bi, smatraju, mogli trajno da ugroze životnu sredinu.

Pokret Ekološki ustanak, kao i koalicija drugih ekoloških udruženja, traže i da se građanima daju na uvid „svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast i da budu poništeni po hitnom postupku".

- Veliku podršku dajemo zvaničnoj inicijativi koju je potpisalo više od 5.400 građana Loznice, čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica - navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Za srijedu, 15. decembar, zakazana je sjednica Skupštine opštine Loznica na kojoj bi trebalo da se razmatra prostorni plan opštine koji treba da odobri ili odbaci mogućnost davanja zemljišta Rio Tintu za otvaranje rudnika.

Zahtjev ekoloških pokreta i organizacija je i poništavanje svih prekršajnih postupaka protiv učesnika u blokadama prethodna dva vikenda.

Ove organizacije navode da su neki od njih dobili prekršajne prijave zbog učešća u protestima, samo na osnovu snimaka sa bezbjednosnih kamera.

Traže i da „bagerista i batinaši iz Šapca" koji su napali demonstrante prije dvije nedjelje „budu privedeni pravdi".

- Zahtijevamo da se izvedu pred lice pravde i Nebojša Stojičević Jarin i Dušan Prokić, i svi oni koji su izdavali komande i koji su doveli do toga da se policija povukla, a batinaši nasrnuli na goloruki narod - poručio je lider opozicione stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    14h 1m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    13h 32m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    13h 55m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    9h 48m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    5h 43m
    2