Најављене једночасовне блокаде међународног ауто-пута у Србији

11.12.2021. 12:55
0
ИЗВОР: bbc.com/srbija

Власти у Србији су под притиском еколошких протеста претходна два викенда ове недјеље повукле Закон о експропријацији и по хитном поступку измијениле Закон о референдуму - два основна захтјева демонстраната - неке од еколошких организација најавиле су нове блокаде саобраћајница и за ову суботу.

"Крени-промени", једна од организација иницијатора протеста, саопштила је да су испуњени захтјеви које је тражила од власти и да прекида протесте, али подржава захтјеве других покрета и група.

Остала еколошка удружења и покрети који су до сада учествовали у акцији, поручили су да настављају акцију „све док се не избрише пројекат рудника Рио Тинта у долини Јадра и другим дијеловима Србије".

За 13 часова најављено је ново окупљање у Београду и блокада међународног ауто-пута Е75, као и других саобраћајница у Србији.

- Блокираћемо Е75, позивам грађане да дођу у што већем броју. Рио Тинто само можемо да протјерамо ако смо заједно - рекао је Александар Јовановић Ћута, лидер покрета Еколошки устанак.

Додао је да ће блокада овог пута, за разлику од претходних, трајати сат времена - од 14 до 15 сати, будући да ће бити хладно вријеме.

Најављени су скупови на више од 50 локација у Србији, као и у Берлину, Лондону, Прагу и Вашингтону, а тачан списак објавио је портал Нова.рс.

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да су законским измјенама „испуњени сви захтјеви протеста" и да би даљи излазак на улице и нови захтјеви били политички.

Двије суботе заредом на позив еколошких организација, људи у Србији су блокирали мостове и важне путеве незадовољни начином на који се рјешавају проблеми заштите животне средине, али и због два закона за које су сматрали да отварају пут компанији Рио Тинто да прави рудник за ископавање литијума на западу земље.

Протесте и еколошке захтјеве су подржали и познати спортисти, глумци, музичари.

Група глумаца предвођена Светланом Бојковић, Весном Чипчић и Анитом Манчић, посјетила је претходне недјеље лознички крај гдје Рио Тинто намјерава да прави рудник, само дан пошто је тамо био Вучић и разговарао са појединим мјештанима.

Који су нови захтеви протеста?

Прије свега, да се онемогући даљи рад компаније Рио Тинто.

Исто важи и за друге компаније које већ раде или најављују рад у Србији, а који би, сматрају, могли трајно да угрозе животну средину.

Покрет Еколошки устанак, као и коалиција других еколошких удружења, траже и да се грађанима дају на увид „сви тајни уговори и меморандуми са Рио Тинтом које су потписале било бивша, било актуелна власт и да буду поништени по хитном поступку".

- Велику подршку дајемо званичној иницијативи коју је потписало више од 5.400 грађана Лознице, чиме се тражи брисање рудника из просторног плана Лознице, тачније Горњих Недељица - наводи се у саопштењу Еколошког устанка.

За сриједу, 15. децембар, заказана је сједница Скупштине општине Лозница на којој би требало да се разматра просторни план општине који треба да одобри или одбаци могућност давања земљишта Рио Тинту за отварање рудника.

Захтјев еколошких покрета и организација је и поништавање свих прекршајних поступака против учесника у блокадама претходна два викенда.

Ове организације наводе да су неки од њих добили прекршајне пријаве због учешћа у протестима, само на основу снимака са безбједносних камера.

Траже и да „багериста и батинаши из Шапца" који су напали демонстранте прије двије недјеље „буду приведени правди".

- Захтијевамо да се изведу пред лице правде и Небојша Стојичевић Јарин и Душан Прокић, и сви они који су издавали команде и који су довели до тога да се полиција повукла, а батинаши насрнули на голоруки народ - поручио је лидер опозиционе странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 51m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 43m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 34m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 26m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 19m
    0