Nastavak saradnje sa Crvenim krstom Švajcarske i turskim Crvenim polumjesecom

08.06.2023. 20:49
0
IZVOR: srna.rs

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić dogovorio je danas sa šefovima kancelarije Crvenog krsta Švajcarske u BiH i turskog Crvenog polumjeseca u BiH Mihelom Hinić i Suatom Sokuluom nastavak jačanja dosadašnje saradnje, ljudskih i materijalnih kapaciteta i resursa, kao i pomoć javnim kuhinjama Srpske i razvijanje volonterske mreže i drugih kapaciteta u narednom periodu.

Lazić je rekao da ova organizacija godinama uspješno sarađuje i realizuje različite programske aktivnosti uz podršku švajcarskog Crvenog krsta i turskog Crvenog polumjeseca.

On dodaje da je sastanak održan radi analize dosadašnjih rezultata iz zajedničkih oblika saradnje kroz realizaciju brojnih projekata ovih partnerskih institucija, utvrđivanja daljih koraka ka realizaciji planiranih aktivnosti i jačanja kvaliteta programskih aktivnosti Crvenog krsta Srpske uz podršku ovih organizacija.

Lazić dodaje da kroz saradnju sa švajcarskim Crvenim krstom realizuju nekoliko projekata poput projekta "Aktivno starenje" i "Zdravo starenje" u oblasti zdravstvene djelatnosti, a koje će u narednom periodu implementirati uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH.

Prema njegovim riječima, švajcarski Crveni krst im pomaže i kroz programske aktivnosti u pripremi i odgovoru na katastrofe, kao i u sociohumanitarnoj djelatnosti, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Kada je u pitanju saradnja sa Crvenim polumjesecom Turske, Lazić navodi da je ona snažna i biće još snažnija u narednom periodu, posebno nakon uspješno realizovane humanitarne akcije pomoći Vlade Republike Srpske narodu Turske.

On dodaje da će delegacija turskog Crvenog polumjeseca iz Ankare sredinom juna posjetiti Crveni krst Republike Srpske, što će biti događaj vrijedan pažnje.

- Mi sa njima njegujemo odličnu saradnju, a poseban akcenat smo stavili upravo realizacijom humanitarne akcije u vidu 20 šlepera humanitarne pomoći iz Republike Srpske ka Istanbulu. Povratna informacija je bila za svaku pohvalu i zbog toga želimo da još više ojačamo naše dosadašnje partnerske odnose - naveo je Lazić.

On ističe da se u narednom periodu očekuje pomoć turskog Crvenog polumjeseca javnim kuhinjama Crvenog krsta Republike Srpske, uspostavljanje programa razmjene volontera i drugih ljudskih resursa, učestvovanje na zajedničkim radionicama i kampovima, kao i pomoć u vidu bolje organizacije skladišnog prostora.

U okviru ove posjete, Lazić je u sjedištu Crvenog krsta Srpske na Palama danas Miheli Hinić i Suatu Sokuluu uručio jubilarna priznanja Crvenog krsta Republike Srpske za dosadašnju uspješnu saradnju, širenje humanitarne misije i pomoć svakom pojedincu u potrebi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pad sistema i u BiH Pad sistema i u BiH
Stiže zahlađenje! Stiže zahlađenje!
BiH ostaje bez milijarde evra iz EU programa rasta BiH ostaje bez milijarde evra iz EU programa rasta
Najčitanije
 • Udario djevojku, izletio go iz kuće pa propao u podrum i poginuo
  20h 28m
  1
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  2h 23m
  1
 • Tradicionalna moba kosača kod Vaskovića (VIDEO)
  23h 5m
  0
 • Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
  23h 16m
  0
 • Skandalozan govor gradonačelnika Dubrovnika
  15h 1m
  0