Nastavlja se suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj

11.10.2023. 08:41
0
IZVOR: srna.rs

Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje u predmetu "Ejup Ganić i drugi" za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Na jednom od prethodnih ročišta svjedok Tužilaštva BiH Darko Sejmanović ispričao je da je udaran po glavi kada je kolona zaustavljena.

On je tada bio na odsluženju vojnog roka u Sarajevu, a bio je u auto-transportnom bataljonu, te da je tog 3. maja njegova jedinica bila u Lukavici kada su dobili naređenje da krenu kako bi izveli pripadnike Druge vojne oblasti iz komande u Sarajevu.

Sejmanović je naveo da je putem vidio naoružane ljude u uniformama, djelimično uniformisane i civile, kao i obilježja ljiljana i zelene beretke.

Kolona je, kako je naveo, zaustavljena, prišla su im naoružana lica i tražila da predaju oružje.

On je ispričao da je u strahu zaboravio da preda bombu koja mu je bila na pojasu i da je "jedan" to vidio i počeo da mu psuje. "Zamotao je opasač oko ruke i udarao me s tim opasačem na kojem je bila bomba i fišeklija", prisjetio se svjedok, dodajući da mu je krv tekla iz glave i da i danas ima ožiljke.

Svjedok je ispričao i da su vođeni na ispitivanje i da su se neki oficiri vraćali pretučeni, ali i da se neki nisu ni vratili.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a
Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj ulici Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj ulici
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  3h 20m
  0
 • Održana vanredna skupština Džudo saveza Republike Srpske: Živko Milijaš izabran za predsjednika
  22h 38m
  2
 • Šta je Srbiji potrebno da sa dva boda prođe dalje?
  23h 56m
  0
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  16h 13m
  2
 • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
  4h 3m
  0