Nastavljeno suđenje Gadži, Laličiću i Hebibu

24.03.2022. 14:57
0
IZVOR: srna.rs

Na suđenju bivšim pripadnicima Prvog korpusa takozvane Armije BiH Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu za ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici, kod Sarajeva, danas je nastavljeno čitanje iskaza preminulog svjedoka Mirka Vukovića, koji je u iskazu naveo da ga je najviše tukao Gadžo.

Tužilac Miroslav Janjić je iz Vukovićevog iskaza pročitao da je često bio premlaćivan i da su mu gašene cigarete po tijelu.

Vuković je u iskazu opisao Gadžu kao osobu krupnije građe, koja je tada imala oko 30 godina, da ga je tokom zatočenja izvodio ukupno između 10 i 20 puta, kad je bio u smjeni.

Vuković je naveo i da je njegova nevjenčana supruga Bosa Klepić, koja je dovedena zajedno s njim, natjerana da ga šamara i da mu psuje, a da je jedne prilike vidio kako ona leži na podu u krvi.

- Tada mi je Gadžo Senad rekao: `Vidi tvoje ljepotice, sad pliva po patosu` - dodao je svjedok.

On je objasnio da je jedan od zarobljenika pretučen i vraćen u prostoriju gdje su se nalazili, a potom da je umro.

- Pipali smo mu puls, vidjeli da je Aleksa mrtav - naveo je svjedok u iskazu.

Vuković je istakao da je Zaim Laličić, zajedno s drugim licima, hranu namijenjenu zarobljenicima prosipao u kanalizaciju, te da je čuo kada su govorili da "četnik više neće jesti".

Svjedok je naveo da je među zarobljenicima bila izvjesna Beba koju je Laličić izvodio, te da je čuo vrisku i zapomaganje.

Prema iskazu, u zatočeništvu je preminuo još jedan zarobljenik, kojeg su izvodili Gadžo i "još neki". Svjedok je objasnio da je zarobljenik Sekula Mandić ubačen mrtav u prostoriju gdje su se nalazili, dok je zarobljenik Gojko Stjepanović preminuo nakon što je pretučen.

Prema Vukovićevim riječima, Senad Gadžo je tukao jednog od zarobljenika, kojeg je jednom rukom uhvatio za grkljan, dok ga je drugom rukom tukao po glavi, pa ga udavio.

Odbrana je prigovorila na zakonitost, releventnost i autentičnost iskaza, te objasnila kako bi, da je svjedok živ i da se nalazi u sudnici, razjasnili s njim da li je i kako poznavao Senada Gadžu, te da bi tvrdili kako svjedok nije poznavao optuženog, prenosi Birn.

Optuženim se na teret stavljaju nezakonito zatvaranje srpskih civila, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, sakaćenja i drugi teški oblici zlostavljanja tokom 1992, 1993. i 1994. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. mart.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći
Vaskrsi vaskrsle srpske vojske Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 42m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 44m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 37m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 42m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 45m
    1