Nastavnici će nositi maske na času, djeca van učionica

27.08.2021. 14:50
0
IZVOR: srpskainfo.com

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je danas svim oosnovnim i srednjim školama zvanične preporuke za odvijanje nastave u školama za školsku 2021/22. godinu koje je propisao Institut za javno zdravstvo Srpske.

Pored opštih preporuka za organizaciju nastavnog procesa, Institut je propisao i preporuke za zaposleno osoblje i preporuke za učenike u uslovima pandemije, kao i preporuke za upotrebu maski.

– Direktori škola su dužni da sprovode mjere bezbjednosti za zaštitu zdravlja učenika i nastavnika i njihove sigurnosti u školi u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja i u skladu sa preporukama Instituta - saopšteno je iz Ministarstva.

Učenici bi trebalo prije polaska u školu mjere temperaturu, svi koji imaju simptome zarazne bolesti ili su bili u kontaktu sa zaraženima ostaju kod kuće. Isto važi i za prosvjetare.

Nastavno i drugo osoblje u obavezi je da nosi zaštitne maske cijelo vrijeme boravka u školi. Potrebno je voditi računa o fizičkoj distanci i održavanju higijene.

Učenici obavezno nose zaštitne maske za vrijeme kretanja po hodniku škole i prilikom odlaska u toalet i usmenog odgovaranja za vrijeme časa.

Preporučuje se da učenici nose masku i tokom trajanja časa. Đacima se preporučuje nošenje pamučnih maski. Svaki učenik treba da ima rezervnu masku u slučaju oštećenja ili prljanja.

Škola počinje 1. septembra,a časovi će trajati 45 minuta. Nije preporučljivo da učenici izlaze za vrijeme malog odmora, osim kako bi otišli u toalet i tada obavezno nose maske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Gimnazijalci iz Kalinovika dominirali na Regionalnom takmičenju iz matematike, ruskog i srpskog jezika Gimnazijalci iz Kalinovika dominirali na Regionalnom takmičenju iz matematike, ruskog i s...
Haos u školi: Bačen suzavac, više od 30 đaka u bolnici! Haos u školi: Bačen suzavac, više od 30 đaka u bolnici!
Učenica donijela sjekiru u školu Učenica donijela sjekiru u školu
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    18h 31m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    19h 42m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    21h 8m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    21h 13m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    20h 41m
    0