Prošle 24 godine od NATO bombardovanja Surdulice

27.04.2023. 10:16
0
IZVOR: srna.rs

Danas su se navršile 24 godine od NATO bombardovanja Surdulice, gradića na jugoistoku Srbije, kada je u jednom od najjačih NATO napada poginulo 20 civila, među kojima i 12 djece.

Bombardovanje Surdulice je u medijima nazvano "srpska Hirošima" i "srpska Gernika".

Tačno u 12.10 časova, dva od 15 NATO projektila završila su usred naselja Čubrine livade, nedaleko od centra Surdulice i naselja Piskavica. Tom prilikom je povrijeđeno više od 100 građana, a srušeno je ili oštećeno više od 500 kuća, zbog čega je Surdulica dobila naziv "srpska Hirošima".

Dijelovi namještaja i automobila, polomljene cigle i staklo, razrovana ulica, krater prečnika desetak metara, prizori su koji mještani Surdulice nikada neće zaboraviti, na jednoj raskrsnici, petnaestak kuća je teško oštećeno, a nekoliko njih je do temelja porušeno.

Poginulih je najviše bilo u kući porodice Milić - čak 15 ljudi, odnosno šestočlana porodica Milić i devet njihovih komšija.

Ugašene su dvije porodice Milići i Malobabići. Malobabići, otac, majka i dvoje djece bili su izbjeglice iz Srpske Krajine, koji su potjerani u hrvatskoj akciji "Oluja", a našli utočište u Surdulici, gdje su i stradali.

Bio je to za mjesec dana treći i najžešći udar NATO na Surdulicu.

Međutim, Surdulica je ponovo bila meta bombi NATO 31. maja 1999, kada je 20 civila ubijeno i 88 povrijeđeno u napadu na Dom za smještaj starih lica i bolnicu za plućne bolesti - Sanatorijum.

Prethodno je 21. aprila u napadu NATO na izbjegličko naselje u Surdulici u kome su bile smještene srpske izbjeglice iz Republike Srpske Krajine poginulo 10 izbjeglica, od kojih šestoro djece. Ranjeno je 16 ljudi.

Na Surdulicu su od 21. aprila do 31. maja 1999. bačene 262 bombe, uništeno je više od 500 kuća, a četvrtina mjesta bila je potpuno srušena. Od 50 ubijenih, 18 su djeca.

Surdulica je imala najviše civilnih žrtava u NATO bombardovanju u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“ Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“
Najčitanije
  • Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku
    23h 3m
    6
  • Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
    4h 4m
    0
  • Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
    20h 6m
    2
  • Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu!
    4h 52m
    0
  • Nada za Aleksandrovo liječenje poliklinika u Nišu – Budimo humani!
    1h 50m
    0